Ukrajna Mexikóban tartóztattatná le Putyint

Claudia Sheinbaum megválasztott mexikói elnök közelgő beiktatása a nemzetközi figyelem középpontjába került, mivel Ukrajna Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatására szólít fel, amennyiben részt venne az eseményen. A mexikói ukrán nagykövetség augusztus 7-én nyújtotta be a kérést, hivatkozva a Putyin ellen állítólagos háborús bűnök miatt kiadott nemzetközi elfogatóparancsra.

A The Kyiv Independent szerint az ukrán nagykövetség köszönetét fejezte ki Mexikónak, amiért meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az október 1-jei ünnepségre, ugyanakkor sürgette a letartóztatási parancs betartását.

„Bízunk abban, hogy a mexikói kormány eleget tesz a nemzetközi elfogatóparancsnak, és átadja a fent említett személyt [Putyint] az ENSZ hágai igazságügyi szervének”

– közölte a nagykövetség.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 márciusában adta ki a Putyin elleni elfogatóparancsot, amelyben háborús bűnökkel vádolja őt az ukrán gyermekek Oroszországba való erőszakos deportálásával kapcsolatban, miután Moszkva 2022 elején inváziót indított nyugati szomszédja ellen.

A Sheinbaum külügyminiszterként kijelölt Juan Ramon de la Fuente kifejtette, hogy az összes olyan ország vezetőjének meghívása, amellyel Mexikó diplomáciai kapcsolatokat tart fenn, beleértve Oroszországot és Ukrajnát is, az ilyen események „szokásos protokollja”.

A helyzetet bonyolítja, hogy Mexikó tagja az ICC-nek, ezzel párhuzamos fokozatosan erősíti kapcsolatait Oroszországgal.

Putyin gratulált Sheinbaumnak júniusi győzelméhez, és Mexikóra mint Oroszország „történelmileg baráti partnerére” utalt Latin-Amerikában.

A zsidó származású Sheinbaum Mexikó első női elnöke lesz, történelmi győzelmet aratott a június 2-i általános választásokon, és októberben kezdi meg hatéves mandátumát. Putyin és Zelenszkij is azon vezetők között volt, akik gratuláltak neki.

A Kyiv Independent arról is beszámolt, hogy az orosz Izvesztyija című lap szerint Mexikó hivatalosan is meghívta Putyint a beiktatásra.

A mexikói zsidó közösség nem örül a zsidó elnök megválasztásának

„Azt várjuk, hogy zsidóként felébred a zsidó szíve, és látni fogjuk, hogy felszólal Izrael népéért” – mondta a Chábád egyik rabbija.