A mexikói zsidó közösség nem örül a zsidó elnök megválasztásának

Claudia Sheinbaum történelmet írt hétfőn, amikor Mexikó első női elnöke lett, és egyben az első zsidó személy, akit megválasztottak erre a posztra. A helyi zsidó közösség azonban nem örül túlságosan a megválasztásának – írja a Ynet.

„Mint itt Mexikóban élő emberek, megvizsgáljuk a belföldön tanúsított magatartását, és mint izraeliek, meglátjuk, hogyan bánik Izraellel, mint zsidó” – mondta Dudi Caplin rabbi, a mexikói Cozumelben lévő Chábád Ház vezetője a Ynetnek.

„Holokauszt-túlélők leszármazottjaként arra számítok, hogy most, megválasztása után egyértelműen Izrael népének támogatása mellett foglal majd állást”.

Fontos tudni, hogy Sheinbaum nem igazán vállalja zsidó örökségét, és október 7-e után sem állt ki határozottan Izrael mellett. A rabbi elmondta, hogy a zsidó közösség nagyon aggódik amiatt, hogy az elnök rejtegeti zsidó identitását és a kommunista retorikája is zavar sokakat.

„Az üzletemberek remélik, hogy itt nem lesz probléma. Az egyik közösségi vezető azt mondta nekem:

Azzal vigasztalódom, hogy ő egy politikus, így nem biztos, hogy betartja mindazt, amit mondott.”

– magyarázta Caplin.

„Korábban Mexikóváros polgármestere volt, és reméljük, hogy jó dolgokat fog tenni Mexikóért, de különösen, hogy Izrael mellett fog állni. Beszél jiddisül, és zsidó családban nőtt fel” – tette hozzá.

„A zsidó közösség aggódik, de a közösség évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, és zsidók nagyon fontos kulcspozíciókban vannak az országban” – mondta.

„Az egyik asszisztense az askenázi közösség imaórájára jár. Azt hiszem, minden rendben lesz, és mindannyian várjuk az első lépéseit,

különösen azt várjuk, hogy zsidóként felébred a zsidó szíve, és látni fogjuk, hogy felszólal Izrael népéért.”

A mexikói elnök kitart amellett, hogy zsidó kritikusa „hitlerista”

A mexikói kormány bevándorlás politikáját bírálta a zsidó újságíró.