Jó hír: Kihullott az „Osztag” egy másik fontos tagja

Cori Bush hivatalban lévő demokrata párti Missouri képviselőházi politikust előválasztási kihívója, a St. Louis megyei főügyész, Wesley Bell győzte le a keddi demokrata előválasztáson Missouri első választókerületében. Ezzel az „Osztagként” elhíresült progresszív baloldali formáció egyik fontos tagja nem tud újrázni képviselői mandátumáért.

A Missouri-i szavazóhelyiségek hivatalosan este 8 órakor zártak, és három óra elteltével, a szavazatok többségének összeszámlálása után 51%-os támogatottsággal Wesley Bell lesz a verseny győztese, az előrejelzések szerint. Cori Bush az NBC News szerint közel 46%-os támogatottságot szerzett.

Cori Bush az „Osztag” egyik fontos tagja, aki képviselőtársaihoz, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i, Ilhan Omar Minnesota-i, Ayanna Pressley Massachusetts-i és Rashida Tlaib Michigan-i politikusokhoz csatlakozva az amerikai demokrata párt legbaloldalibb agendáját képviselik.

A politikusok ismertek nyílt Izrael-ellenes és antiszemita álláspontjukról.

Az „Osztag” egyik másik „prominens” tagja, Jamal Bowman néhány héttel ezelőtt kapott ki republikánus kihívójától és veszítette el képviselői mandátumát.

Bowman újraválasztási kampányidőszakához hasonlóan Bush újrázását is komoly pénzekkel igyekezett megakadályozni az AIPAC, a legnagyobb amerikai Izrael-párti lobbiszervezet, mely közel 9 millió dollárt költött Bush leváltására az NBC hírtelevízió szerint. A Demokratikus Többség Izraelért nevű lobbicsoport is közel 500 ezer dollárt költött Bell kampányára.

Bush nyílt és hangos támogatója a BDS mozgalomnak és

egyike volt annak a két kongresszusi képviselőnek, aki nemmel szavazott egy olyan intézkedés ellen, amely megtagadta volna a Hamász terroristáinak, akik az október 7-i Izrael elleni támadásokat elkövették, az Egyesült Államokba való belépést.

Bush emellett nem volt hajlandó a Hamászt terrorszervezetnek nevezni, lelkesen támogatta a palesztinbarát mozgalmakat, és programjának részévé tette, hogy 2023 októberében megírta a Ceasefire Now (Tűzszünet most) címre hallgató javaslatot, mely a Hamász elpusztítása nélkül kötelezte volna Izraelt a gázai harcok beszüntetésére.

Egy harmadik jelölt, Maria Chappelle-Nadal a szavazatok közel 3%-át szerezte meg.

Bukott az Izrael-ellenes demokrata párti képviselő a kongresszusi választáson

Az Izrael-ellenes kirohanásairól is ismert Jamaal Bowman New York 16. választókörében indult. Bukta lett a vége.