A progresszíveket erősíti Kamala Harris alelnök-jelöltje

Kamala Harris amerikai alelnök Tim Walzot Minnesota kormányzóját választotta alelnök-jelöltnek. A 60 éves Walz egykori tanár, aki 24 évig szolgált a hadsereg nemzeti gárdájában, és hatszor választották be a kongresszusba, mielőtt 2018-ban elnyerte a kormányzói széket.

„Az egyik dolog, ami számomra kiemelkedő volt Timben, az az, hogy mennyire mélyen gyökerezik a középosztálybeli családokért folytatott küzdelemmel kapcsolatos meggyőződése”

– jelentette ki Harris, hozzátéve, hogy „nagyszerű partnerek leszünk.”

Harris első nyilvános szereplését Walzzal egy philadelphiai kampánygyűlésen tartotta meg még kedden.

A minnesotai kormányzó volt a Demokrata Párt progresszív szárnyának jelöltje, akit Bernie Sanders szélsőbaloldali szenátor és Pramila Jayapal  a képviselőház progresszív frakciójának elnöke is támogatott.

„Nagyon remélem, hogy az alelnök (értsd Kamala Harris, aki jelenleg az Egyesült Államok alelnöke Joe Biden kormányában) olyan jelöltet választ, aki felemeli a szavát és szembeszáll a nagyvállalati érdekekkel – és szerintem Tim Walz az a valaki, aki ezt megteheti”

– fogalmazott Sanders.

Miután a demokraták 2022-ben megszerezték az ellenőrzést a minnesotai képviselőház és szenátus felett, Walz egy sor progresszív jogszabályt írt alá, köztük

a versenytilalmi záradékok betiltását, a marihuána legalizálását felnőttek számára, valamint egy olyan törvényt, amely Minnesotát menedékhellyé teszi az úgynevezett „nemi megerősítő ellátást” kereső transznemű gyermekek számára.

Walzot bírálatok érték a minneapolisi tüntetések és zavargások kezelése miatt, miután 2020 májusában egy rendőr megölte George Floydot Minneapolisban, a kritikusok szerint hamarabb be kellett volna vetnie a Nemzeti Gárdát a zavargások megfékezésére.

Walz jelölése sokak számára meglepetést okozott, miután az elmúlt hetekben olyan hírek reppentek fel, hogy Harris az igen sikeres és népszerű Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót választja maga mellé.

A zsidó származását komolyan vevő Shapirot számos támadás érte Izrael-párti nézetei miatt, a Demokrata-pártban egyre erősödő az Izrael-ellenes progresszívok egyenesen „népirtó Josh”-nak hívták, amiért támogatta Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban az október 7-i brutális terrortámadást követően.

A konzervatívok kedden azzal vádolták Harrist, hogy engedett az Izrael-ellenes aktivistáknak azzal, hogy nem a népszerű, billegő állam kormányzóját választotta.

AP: Tim Walz lesz Kamala Harris alelnökjelöltje

Walz, aki egykori középiskolai tanár, edző és a Nemzeti Gárda tagja, második ciklusát tölti Minnesota kormányzójaként.

„Úgy gondolom, hogy a pártjukban tapasztalható antiszemitizmus miatt nem Shapirot fogja választani” – mondta J. D. Vance szenátor, a republikánusok alelnökjelöltje egy keddi interjújában, a döntés bejelentése előtt.

„A szélsőbaloldalnak nem tetszik, hogy zsidó származású”.

Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció vezérigazgatója kifogásolta, hogy Walz támogatta Ilhan Omar minnesottai politikust, aki a képviselőház egyik leghangosabb Izrael-kritikusa és a progresszív „Osztag” tagja.

„Különösen aggasztó az amerikai zsidó közösség számára, hogy Walz támogatja a kongresszus legádázabb Izrael-ellenes és antiszemita képviselőjét, Ilhan Omárt” – jelentette ki Brooks.

Omar kedden gratulált Walznak, amiért a demokraták alelnökjelöltjének választották.

Walzot ugyanakkor kongresszusi képviselőként támogatta az AIPAC, a legbefolyásosabb Izrael-párti lobbiszervezet és megjelent a lobbicsoport 2010-es konferenciáján is. Waltz emellett megszavazta a zsidó államnak nyújtott katonai támogatásokat és 2009-ben Izraelben találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Mark Mellman, a Demokratikus Többség Izraelért politikai akciócsoport elnöke keddi nyilatkozatában méltatta Walz „az amerikai-izraeli kapcsolatok támogatásának múltját”.

„Kormányzóként rendületlenül támogatta a minnesotai Izrael-párti közösséget” – jelentette ki Mellman. „Walz kormányzó elítélte a Hamász-párti tüntetéseket, amelyek kizárták a zsidó diákokat az egyetemi terekről.”

Október 10-én egy zsinagógában tartott beszédében Walz az október 7-i izraeli Hamász-támadásokat „terrorizmusnak és barbárságnak” nevezte, és hozzátette, hogy „itt Minnesota államban szilárdan kiállunk Izrael állam és az ügy igazságossága mellett”.

Júniusban a Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsának rendezvényén elítélte az egyetemi kampuszokon zajló antiszemita tüntetéseket.

Walz felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon az október 7-én elrabolt túszokat és hozzátette, hogy Izrael állam el nem ismerése antiszemitizmus.

Ugyanakkor Walz udvarolt a demokrata előválasztási kampány „el nem kötelezett” szavazóinak is, akik elutasították Joe Biden amerikai elnök újbóli jelölését a zsidó állam támogatása és az október 7. óta tartó izraeli katonai akciók miatt.

„Ezek olyan szavazók, akik mélyen aggódnak, ahogyan mi mindannyian” – mondta Walz a CNN-nek.

„A gázai helyzet tűrhetetlen. És úgy gondolom, hogy a megoldás keresése, egy tartós kétállami megoldás – minden bizonnyal az elnök humanitárius segítségnyújtás felé tett lépése és a tűzszünet elérésének kérése az, amit kérnek”

Forrás: JNS

Tömegesen fordulnak el a zsidó szavazók a demokratáktól, Trump egyre népszerűbb

A zsidó szavazók körében Donald Trump lehet a valaha volt legnépszerűbb republikánus elnökjelölt.