Zsidó alelnök-jelöltet választ Kamala Harris? 

Kamala Harris, a demokraták leendő elnökjelöltje a keddi, philadelphiai gyűlés előtt választja ki alelnök-jelöltjét. A feltételezések szerint Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót nevezi meg.

A zsidó származású Shapiro ott van Harris szűkített listáján, már találkozott a potenciális jelölteket vizsgáló csapatával. További esélyesek: Mark Kelly arizonai szenátor, Andy Beshear Kentucky kormányzója, Tim Walz minnesotai kormányzó és néhány más név.

Shapiro Joe Lieberman szenátor után, lenne a második zsidó alelnökjelöltje a demokratáknak.

Harris a hét elején azt mondta, hogy még nem véglegesítette döntését, és nem érdemes messzemenő következtetést levonni a bejelentés helyszínéből – Shapiro philadelphiai kormányzó. 

Azonban vannak más jelek, amelyek arra utalnak, hogy Shapiro lehet a kiszemelt. Lemondott egy hétvégi kirándulást Hamptonsba két adománygyűjtő esemény miatt, néhány nappal a tüntetés előtt – bár a szóvivő ezt a döntést nem kapcsolta össze kifejezetten a tétekkel.

„A kormányzó útját több héttel ezelőtt tervezték, és több adománygyűjtést is tartalmazott a saját kampánybizottsága számára” – mondta Manuel Bonder, Shapiro szóvivője az NBC Newsnak. „Megváltozott a menetrendje, és ezen a hétvégén már nem utazik Hamptonsba.”

A Shapiro-jelölésével kapcsolatban a CNN elemzője, Harry Enten azt mondta, hogy

egy lendületben lévő állam népszerű kormányzójaként „egyértelműen a legjobb” választás Shapiro Harris számára.

A palesztin-barát aktivisták azonban kritizálzák Shapirót Izrael melletti szókimondó támogatása és az egyetemi tiltakozásokon az antiszemitizmus bírálata miatt – „Genocide Joshnak” (népírtó Josh) titulálták. Védői pedig megjegyezték, hogy a komolyan vehető demokrata alelnökjelöltek mindegyike Izrael-barát. Egyes kommentátorok szerint a Shapiróra való összpontosítás antiszemitizmus szagú.

Josh Shapiro lehet az Egyesült Államok első zsidó alelnöke ?

Az Izrael-barát pennsylvaniai kormányzó jó esélyekkel indul a demokrata alelnökjelöltségért.