Elítélték Trumpt minden vádpontban

A bíróság döntése szerint a volt elnök üzleti feljegyzéseket hamisított a 2016-os választások illegális befolyásolására irányuló tervben és kapcsolatuk elhallgatásáért fizetett egy felnőtt filmes színésznőnek.

Donald Trump lett az első volt elnök, akit csütörtökön bűncselekmény miatt elítéltek, mivel egy New York-i esküdtszék bűnösnek találta abban a vádpontban, hogy üzleti feljegyzéseket hamisított a 2016-os választások illegális befolyásolásának céljából, mégpedig egy felnőtt filmes színésznőnek fizetett hallgatási pénzzel, aki azt állította, hogy kapcsolata volt a volt elnökkel.

Az esküdtek két nap alatt 9,5 órán át tanácskoztak, végül Trumpot mind a 34 vádpontban elítélték. Trump kővé dermedt arccal ült, miközben az ítéletet felolvasták, miközben az alatta lévő utcáról – ahol a volt elnök támogatói és ellenzői gyűltek össze – éljenzés hallatszott a bíróság 15. emeletén lévő folyosón, ahol a döntést nyilvánosságra hozták.

„Ez egy manipulált, gyalázatos perv volt”

– mondta Trump újságíróknak, miután elhagyta a tárgyalótermet.

„Az igazi ítéletet november 5-én fogják meghozni az emberek. Ők tudják, mi történt, mert mindenki tudja, mi történt itt”.

Trump a „Soros György által támogatott ügyészt” is hibáztatja, utalvaAlvin Bragg kerületi ügyészre.

Az ítélet megdönnentő, annál is inkább, mert szinte minden közvélemény-kutatás szerint Donald Trump a novemberben esedékes elnökválasztások esélyese. Az ellene hozott ítélet, ugyan fellebezhető és annak vége túlnyúlhat a novemberi választásokon, jelentősen megnehezíti az amerikai választók dolgát, mikor fél év múlva a szavazóurnákhoz járulnak majd.

Trump várhatóan azonnal fellebbez az ítélet ellen, ám kínos helyzetben lesz, hiszen elítélt bűnözőként visszatér a kampánykörútra. Egyelőre nincsenek kampánygyűlések a naptárában, bár a jövő héten várhatóan adománygyűjtéseket tart.

Juan Merchan bíró július 11-re tűzte ki az ítélethirdetést, néhány nappal a Milwaukee-ban tartandó republikánus nemzeti konvenció előtt, ahol a republikánus vezetők, akik közvetlenül az ítélet után is eltökélten kiálltak mellette, várhatóan hivatalosan is jelöltetni fogják.

Az üzleti feljegyzések meghamisításával kapcsolatos vádakért akár négy évre rács mögé is kerülhet, bár az ügyészek nem közölték, hogy szándékukban áll-e börtönbüntetést kérni, és az sem világos, hogy a bíró – aki a per korábbi szakaszában börtönbüntetéssel fenyegetett a hallgatási tilalom megsértése miatt – kiszabná-e ezt a büntetést, még ha kérnék is.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a tényeleges elítélés, sőt a börtönbüntetés sem akadályozza meg Trumpot abban, hogy induljon az elnöki tisztségért.

Sőt, a Trumop ellen folytatott persorozat kezdete óta csak nőtt a volt elnök támogatása.

A minden bizonnyal a Demokrata párt által is támogatott, New York állambeli főügyész, Letitia James már megválasztása előtt kijelentette, hogy karrierje fő feladatának tekinti, hogy Donald Trumpot, így vagy úgy, de rács mögé juttassa.

Trump ellen három másik bűncselekménnyel kapcsolatos vádemelés is folyamatban van, de a New York-i ügy lehet az egyetlen, amely a novemberi választások előtt lezárul, ami tovább növeli az eredmény jelentőségét. Bár az ítélet jogi és történelmi következményei könnyen beláthatóak, a politikai következmények kevésbé, mivel az ítélet inkább megerősítheti, mintsem átformálhatja a Trumpról már kialakult véleményeket.

Egy másik jelölt esetében, egy másik időben egy büntetőjogi elítélés az elnökválasztás végét jelentené, de Trump politikai karrierje túl van két vádemelésen, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakon, az Oroszországgal való lehetséges kapcsolatoktól kezdve a választások megdöntésére irányuló összeesküvésig mindenféle vizsgálaton.

Ráadásul az ügy általános vádjai már évek óta ismertek a választók előtt, és bár sokak szerint ízléstelenek, mégis kevésbé súlyosak, mint a három másik ügyben ellene felhozott vádak, amelyek az amerikai demokrácia felforgatásával és nemzetbiztonsági titkok helytelen kezelésével vádolják.

Ennek ellenére az ítélet valószínűleg teret ad Joe Biden elnöknek és demokrata párti társainak, hogy tovább élezzék a Trump alkalmatlanságát erősítő érveket, miközben a republikánusok várható jelöltjének is táptalajt nyújt arra, hogy azt állítsa, hogy a büntető igazságszolgáltatási rendszer áldozata, amely politikai indíttatásból ellene dolgozik.

Biden mégsem annyira sziklaszilárd támogatása

Aligha volt véletlen, hogy az amerikai elnök a komoly muszlim lakossággal bíró Michigan államban kampányolva jelentette be az Izraelnek szánt fegyverek korlátozását.