Hollandia beelőzheti Magyarországot

Hollandia leendő jobbközép kormányának pártjai megegyeztek, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy Hollandia izraeli nagykövetségét a Tel-Aviv melletti Ramat Ganból Jeruzsálembe helyezzék át – derül ki a koalíciós megállapodás tervezetéből, amelyet a négy leendő kormánypárt törvényhozói szerdán hagytak jóvá.

„Figyelembe véve az izraeli-palesztin konfliktus megoldásait és a diplomáciai érdekeket, megvizsgáljuk, hogy a nagykövetséget mikor lehet megfelelő időben Jeruzsálembe költöztetni”

– áll a politikai megállapodás tervezetében – a NOS közszolgálati műsorszolgáltató szerint.

Az alakuló koalícióban részt vesz Geert Wilders Szabadságpártja, a jobbközép Szabadság és Demokrácia Néppártja és az Új Szociális Szerződés pártok, valamint a 2019-ben a klímapolitika elleni tiltakozásra alakult Farmer-Polgárok Mozgalma.

A 26 oldalas megállapodás-tervezet emellett felszólít arra, hogy a holland honosítási tesztbe építsék be a holokausztról szóló oktatást, valamint a „diszkrimináció, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a muszlimok elleni gyűlölet” elleni szigorúbb rendőri fellépésre.

„Hölgyeim és uraim, ma történelmet írunk. Ezt négy politikai pártként együtt tesszük. Egy olyan együttműködés, amelyet nagyon várok. A Szabadságpárt, a saját pártom is ott lesz a kabinetben”

– mondta Wilders csütörtöki sajtótájékoztatóján újságíróknak.

„A legnagyobb ellenzéki pártból egy csapásra a legnagyobb kormánypárttá válunk. És Hollandiában újra kisüt a nap”

– tette hozzá a jobboldali vezető.

Wilders egyértelmű győzelmet aratott a november 22-i hollandiai parlamenti választásokon, a 150 parlamenti helyből 37-et szerzett meg, és megnyitotta az utat az európai ország történetének legizraelpártibb koalíciója előtt.

A NOS News csütörtökön arról számolt be, hogy folytatódnak a tárgyalások egy lehetséges miniszterelnök-jelöltről. A négy pártvezető korábban megállapodott a parlamentben maradásról, Wilders márciusban megerősítette, hogy a többi párt nem tudja támogatni, hogy ő vállalja a legmagasabb tisztséget.

Wilders fiatalkorában két évig élt Izraelben, és több mint 40 alkalommal járt az országban. A középiskola elvégzése után egy évet önkéntesként töltött a Jordán-völgyben lévő Moshav Tomerben.

Végre! Megalakulhat a holland kormány

Hat hónappal a választások után Geert Wilders végre megállapodott koalíciós partnereivel.

A politikus a Júdea és Szamaria feletti izraeli szuverenitás híve, többször is kijelentette, hogy

„1946 óta létezik egy független palesztin állam: a Jordán Királyság”.

„A palesztin népnek meg kell adni a jogot, hogy önként letelepedhessen Jordániában, és szabadon megválaszthassa saját kormányát. A Hásemita Királyság váljon valódi demokráciává!”

— tweetelte Wilders a 2021-es gázai övezeti háború („A falak őre hadművelet”) idején, és persze a Hamász október 7-i brutális terrortámadását követően is tweetelt.

2018-ban Wilders azt tweetelte:

„Minél több izraeli település van Júdeában és Szamáriában, annál jobb, mert az a föld zsidó – a palesztinoké pedig Jordánia!”

Az év elején az izraeli elnökkel, Jichák Herzoggal folytatott találkozója során Wilders „teljes támogatásáról” biztosította a zsidó államot a Hamász terrorizmus elleni háborút.

„Most volt egy nagyszerű találkozóm Amszterdamban az izraeli elnökkel” – tweetelte Wilders március 11-én.

„Elmondtam neki, hogy büszke vagyok arra, hogy Hollandiába látogat, és hogy Izrael mellett áll és mindig is mellett fog állni teljes támogatásom a terror elleni harcban”.

Erdogannak teljesen elmentek otthonról

A török elnök eddig is híres volt képtelen állításairól, most azonban még magán is túltett.