Izrael és Oroszország megállapodást írt alá Moszkvában

Az orosz közlemény szerint a megállapodásról szóló tárgyalások csaknem 15 évig tartottak.

Izrael és Oroszország szerdán megállapodást írt alá közös filmgyártásról

jelentette be az orosz kulturális minisztérium.

A minisztérium vezetője, Olga Ljubimova szerint Oroszország és Izrael nemcsak filmeket fog közösen gyártani, hanem nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatják azokat.

„Tudom, hogy a szakmai közösség mennyire várta ezt a dokumentumot, és mennyire hasznos lesz a közös munka szempontjából. Rengeteg terv van előttünk, és biztos vagyok benne, hogy ez a megállapodás segít majd új szintre emelni a közös munkánkat” – mondta a miniszter az aláírási ceremónián Alekszandr Ben Zvivel, Izrael oroszországi nagykövetével.

A megállapodás „lehetővé teszi a felek számára a tapasztalatcserét és közös projektek létrehozását a filmművészet területén” – olvasható a Moszkva által kiadott hivatalos közleményben. Emellett hozzájárul az orosz-izraeli filmek forgalmazási lehetőségeinek bővítéséhez, és „további forrásokat hoz mind Oroszország, mind Izrael filmiparának”.

Ben Zvi azt is megjegyezte, hogy a megállapodás aláírása további lendületet ad az orosz-izraeli kulturális kapcsolatok fejlődésének.

„Biztos vagyok benne, hogy sok közös film lesz. A producerek érdekeltek abban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Az izraeli filmek nagyon erősek és magas színvonalon forgatnak. Az orosz közönség képes lesz értékelni őket” – idézték.

Az orosz közlemény szerint a megállapodásról folytatott tárgyalások csaknem 15 évig tartottak.

„A dokumentum kidolgozásáról szóló tárgyalási folyamat 2009-ben kezdődött. A kezdeményező az izraeli fél volt” – áll a közleményben.

Film készült a Vörös Hadsereg zsidómentő tisztjéről

A megjelent trailer alapján egy kifejezetten minőségi alkotást tettek le az asztalra a film készítői.