A TIME magazin szerint az edzés is rasszista eredetű

Amerikában nem csak a nemet, a bőrszínt, és a szexualitást értelmezik újra, hanem megpróbálják teljesen újraértelmezni a fittség fogalmát is, azt állítva, hogy a hagyományos egészségügyi és szépségszabványok a fehér felsőbbrendűség elavult eszközei – írja a Federalist.

Múlt héten, napokkal azelőtt, hogy a túlsúlyos amerikai társadalom köszöntötte az új évet, a Time magazin egy interjút tett közzé „A testmozgás fehér felsőbbrendűségi eredetéről” címmel.

„Hogyan jutottak el az amerikai edzési trendek a fehér felsőbbrendűséget erősítőktől Richard Simmons ünnepléséig?”. írta a Time. „Ezt a fejlődést vizsgálja új könyvében a testmozgás történésze, Natalia Mehlman Petrzela, a Fit Nation című könyv szerzője.

Az ezt követő interjú az egészséget és a wellness-t a fehér nacionalizmus eszközeként jellemezte. Petrzela szerint a 20. század korai fitneszrajongói a „fehér emberek” gyarapítása érdekében népszerűsítették a testmozgást.

„Azt mondták, hogy meg kell szabadulni a fűzőktől, a fűzők a nők alakját támadják, a nőknek pedig súlyokat kell emelniük és erősödniük. Először úgy érezzük, hogy ez annyira progresszív. Aztán tovább olvasod, és azt mondják, hogy a fehér nőknek el kell kezdeniük erősödni, mert több fehér babára van szükségünk. Hihetetlen mennyiségű bevándorlás idején írják, nem sokkal azután, hogy a rabszolgasorban élő embereket felszabadították. Ez teljesen a fehér felsőbbrendűségi projekt része. Történészként ez egy igazi „szent szar” pillanat volt, amikor a mély levéltári kutatás valóban feltárta ennek a pillanatnak az ellentmondásait” – olvasható az értekezésben.

Petrzela a továbbiakban elmarasztalta a túlsúlyos emberekkel kapcsolatos általános orvosi megállapításokat.

„Ma már elég sok kövér embert látunk a fitnesziparban, akik egy jobb perspektívából működnek, vagyis abból, hogy a testméreted nem feltétlenül diktálja a fittségi szintedet” – mondta Petrzela. „Nem szabad azt feltételeznünk, hogy azért, mert kövér vagy, nem vagy fitt, vagy nem akarsz lefogyni”.

Csakhogy az ilyen feltételezések jó okkal léteznek – írja a Federalist.

Amit a kövérségpárti befolyásolók elmulasztanak a „fitt” fogalmának újradefiniálására irányuló erőfeszítéseik során, az az, hogy bár az elhízott emberek ugyanolyan sokáig élhetnek, mint a túlsúly nélküliek – bár az elhízás és a vele gyakran együtt járó társbetegségek befolyásolhatják a hosszú élettartamot -, nem biztos, hogy ugyanolyan jól élnek.

Az elhízás a magas vérnyomás, a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a stroke, a szívkoszorúér-betegség, a légzési problémák, a magas koleszterinszint és a mentális betegségek nagyobb kockázatát hordozza magában.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának közel 67 százaléka legalábbis túlsúlyosnak számít. Más szóval az amerikai felnőttek kisebbsége egészséges testsúlyú.

A Time Magazine nem az első, aki a testmozgást a politikai szélsőségek termékének nevezi. A FiveThirtyEight 2021-ben a jobboldal elhízásra való összpontosítását a „jobboldali közösségek” rosszhiszemű fixációjának nyilvánította, nem törődve azzal, hogy az elhízás túlnyomórészt a vörös államokat és a vidéki területeket fenyegeti.

Douglas Murray: A „sokszínűség” Anglia új vallása

„Dogmatikusok és zsarnokok vesznek körül minket (mindig az áldozatok ruhájába öltözve), akik azt követelik, hogy engedelmeskedjünk a hitüknek, akár hiszünk benne, akár nem.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.