Az USA aggódik, hogy Oroszország vegyi fegyvert vethet be Ukrajnában

A Biden-kormányzat tisztviselői úgy értékelték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előbb vegyi fegyvereket vethet be Ukrajnában, mielőtt nukleáris konfrontációhoz folyamodna a NATO-val, ha csapatai további területeket veszítenek – számolt be a Politico névtelen tisztviselőkre hivatkozva.

Az aggodalmak – hat, az ügyről tudó személy szerint – a kormányzat azon törekvése közepette merültek fel, hogy a szövetségesek felkészüljenek egy ilyen eseményre, valamint hogy új erőforrásokat és beruházásokat mozgósítsanak a vegyi anyagok használatakor alkalmazandó észlelőrendszerek gyártására.

Az Egyesült Államoknak nincs olyan hírszerzési információja, amely arra utalna, hogy ilyen támadás Ukrajnában küszöbön állna – tették hozzá a források.

Valójában sok védelmi minisztériumi tisztviselő úgy véli, hogy a harcok a téli hónapokban el fognak akadni, és egyik fél sem lesz képes sok területet elfoglalni.

De abban az esetben, ha a harctéri veszteségek folytatódnak, vagy az orosz hadsereg teljesen összeomlik, néhány, a kérdéssel foglalkozó vezető tisztviselő úgy ítélte meg, hogy Moszkva esetleg vegyi fegyverek alkalmazásához folyamodhat – beleértve azokat is, amelyeket az ország Alekszej Navalnij megmérgezésével hoztak összefüggésbe.

Egy ilyen támadáshoz olyan vegyi anyagokat használnának, amelyek könnyen elrejthetők, így a nyugati országok nehezebben tudnák Moszkva nyakába varrni – mondta egy tisztviselő.

Oroszország gyógyszeripari alapú – a köznyelvben PBA-ként ismert – szereket használhatna, mondta a tisztviselő. Egyes vegyi anyagokat tömeges áldozatokkal járó támadáshoz is fel lehetne használni, bár Moszkva a Novicsok nevű idegméreganyagot egy vagy két ember ellen használná egyszerre – mondták tisztviselők és szakértők. Egyes vegyi anyagok például aeroszollá alakíthatók vagy lőszerekben használhatók, hogy nagyszámú embercsoportot károsítsanak.

Az Egyesült Államok régóta tudja, hogy Oroszország beruház a vegyi fegyverekkel kapcsolatos képességeinek növelésébe. Egy kongresszusi tanácsadó szerint a szenátorok idén ősszel tájékoztatást kaptak Oroszország vegyi fegyverkészletéről és az ukrajnai fenyegetésről. Az ukrajnai potenciális ukrajnai alkalmazásukkal kapcsolatos aggodalmak azonban azért merültek fel, mert amerikai tisztviselők egyre inkább úgy vélik, hogy Oroszország nem hagyományos hadviseléshez fog folyamodni, ha tovább veszít területéből.

Robert C. Castel: „DON’T, DON’T, DON’T”

A Neokohn főmunkatársa szerint az ukrán háborúnak jelenleg egyetlen fontos kérdése van.