Amerikai félidős választások: Úgy tűnik elmarad a „vörös hullám”

Javában tartanak a félidős kongresszusi illetve képviselőházi választások és ugyan a republikánus pártnak sikerülni látszik néhány fontos államot „megszereznie”, sőt, még a képviselőházi többség is meglehet, azonban a sokak által várt „vörös hullám”, azaz a Repulikánus párt elsöprő győzelme és a törvényhozás mindkét házának megszerzése, úgy tűnik elmarad.

A szavazatok feldolgozása jelenleg is zajlik, a pillanatnyi állapot szerint a Képviselőházban a republikánusok 199, a demokraták 172 helyet szereztek meg, a többség megszerzéséhez 218 helyre van szükség, a küzdelem 64 helyért még mindig zajlik.

A Szenátusban fej-fej mellett áll a két nagy politikai oldal 48-48 szenátorral, a többséghez 51 szenátor szükséges, 4 helyért pedig még zajlik a verseny.

Jobboldali elemzők szerint a Reublikánus párt már ezzel az eredménnyel is sokkal gyengébben teljesít a vártnál, korábbi kormányzati ciklusok felénél általában az ellenzéknek sikerül fordítania a törvényhozás erőviszonyain.

Különösen nem tűnt alaptalannak a republikánusok erős szereplésének predikciója tekintettel arra, hogy Joe Biden elnök népszerűsége történelmi mélyponton van és az amerikai gazdaság is komoly problémákkal – így például rendkívül magas inflációval – néz szembe.

Sokan Donald Trump volt elnököt okolják a gyenge republikánus szereplésért, ugyanis amelyik kormányzó mellett a volt elnök kampányolt, rendre alulmaradt demokrata kihívójával szemben. Elemzők arra a trendre is felhívják a figyelmet, hogy a volt elnök hiába tud egy-egy kampánykörúton komoly tömegeket megmozgatni, az össz-szavazatok tekintetében jelenléte és támogatása többet árt, mint használ.

Bill Maher szerint a „woke szarságok” miatt fognak nyerni a republikánusok

A liberális műsorvezető szerint ugyanakkor nagy veszély leselkedik az amerikai demokráciára.