Elon Musk műholdjai biztosítják az internetet Ukrajnának

Arra kérte Ukrajna Elon Muskot, hogy a háború alatt használhassák a SpaceX által felbocsátott műholdakat, így szavatolva a folyamatos internetkapcsolatot – írja az Index.

Miután a napokban több kibertámadás érte az ukrán bankokat és kormányzati weboldalakat, Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton arra kérte a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot, hogy biztosítsa Ukrajnának a SpaceX által felbocsátott, internetet sugárzó Starlink műholdakat – számolt be a Newsweek.

A SpaceX több mint 1700 műholddal rendelkezik, egy részük Ukrajna felett is áthalad pályáján, a 21. századi technika majdnem az egész világot képes ellátni internettel.

A politikus továbbá arra is biztatta az amerikai milliárdost, hogy bátorítsa az „épeszű oroszokat”, hogy álljanak ki kormányukkal szemben.

Elon Musk pár órával később válaszolt is, hogy teljesíti a kérést, a Starlink immár aktív Ukrajnában.

A háborús állapotok kihatnak a telekommunikációra is, az elmúlt napokban többször is előfordult, hogy kibertámadásokat hajtottak végre Ukrajnával szemben; kormányzati és banki weboldalakat támadtak meg a – vélhetően orosz – hackerek.

Volt, hogy egyszerre leállt a külügy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a belügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium oldala. Közben Oroszországban is hasonló a helyzet, miután kibertámadások célpontjává vált a Kreml is; több orosz kormányzati weboldal, köztük a Kremlé és a védelmi minisztériumé már harmadik napja nem működik

„Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben”

Szombat éjjel sikeresen felbocsátották a SpaceX két asztronautát szállító űrrakétáját, miután a kilövést a rossz időjárás miatt korábban el kellett napolni.