Soros György: túlzásba vitték a tagadás kultúráját

A 90 esztendős milliárdos a vírus okozta válság mellett beszél még az EU és az USA jövőjéről, a BLM-mozgalomról és a túlzásba vitt politikai korrektségről is a Népszavának adott interjúban.

Soros György szerint válság van, amely élete során a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta.

„Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is.”

A milliárdos szerint a koronavírus-járvány határozottan a nyílt társadalmak kárára van, mivel a megfigyelés mesterséges intelligencia által előállított eszközei igen hasznosak a vírus megfékezésében, és ez még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá teszi ezen eszközöket.

Ezen eszközök használatában jelenleg Kína játszik vezető szerepet a milliárdos szerint. Az a Kína, amely mára az Európai Unió legnagyobb külső ellenségévé vált, megelőzve Oroszországot – mondja Soros.

„Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ez utóbbiak hasznosak egy zárt társadalom számára, és halálos veszélyt jelentenek egy nyílt társadalomnak. Ez felborítja az erőviszonyokat a zárt társadalom javára. Jelenleg Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent a nyílt társadalmak számára, mint Oroszország. Továbbá az USA-ban kétpárti konszenzus van arról, hogy Kína stratégiai rivális.”

Az EU által jóváhagyott, 750 milliárd eurós mentőcsomagról azt mondta:

„Az EU nagyon pozitív lépést tett meg azzal, hogy elkötelezte magát amellett, hogy jóval nagyobb mértékben vesz fel hitelt a piacról, mint tette azt valaha is. Néhány államnak, az úgynevezett Fukar Ötöknek (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország) azonban sikerült elérniük, hogy az erről szóló megállapodás kevésbé legyen hatékony. A tragédia az, hogy ezek az országok alapvetően Európa-pártiak, de egyben önzők és nagyon fukarak is. Olyan megállapodást kényszerítettek ki, amely nem fog megfelelőnek bizonyulni.”

Soros: a koronavírus miatti válság véget vethet az EU-nak

Azt is elmondta, mit tart a megmenekülés kulcsának.

Soros szerint sok európai politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították.

„Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje. Valójában azonban legjobban Olaszország miatt aggódom. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában való maradás támogatottsága is visszaesett. Olaszország az EU egyik legnagyobb tagállama, nagyon fontos Európa számára. Nem tudom elképzelni az EU-t Olaszország nélkül. A nagy kérdés az, vajon az EU képes lesz-e elegendő támogatást nyújtani Olaszországnak”

– fogalmazott Soros György.

A Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban azt mondta:

„Most először a lakosság nagy többsége – a feketéken túlmenően is – felismerte, hogy rendszerszintű diszkrimináció zajlik a feketékkel szemben, ami a rabszolgaság koráig vezethető vissza. Ebben a forradalomban szobrok dőlnek le, és a politikai korrektség mindenek felettivé vált. Néhányan ezt a tagadás kultúrájának nevezik. Úgy vélem, ez átmeneti jelenség. Azt is gondolom, hogy ezt túlzásba vitték. Az egyetemeken is a politikai korrektség kérdése túlzott szerepet kap.

A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. ­Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak”

– mondta a Népszavának Soros György.

A teljes interjú itt olvasható.

Soros egymillió euróval támogatja Budapest vírus elleni harcát

„A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot”.