Az új kincs felfedezése Izraelt a tengeri biotechnológia és a fenntartható innováció lehetséges globális vezetőjévé teheti.
A Földközi-tenger keleti része rendkívül sokféle tengeri moszatnak ad otthont, amelyek gazdagok tápanyagokban és egészségre jótékony hatóanyagokban, és hatalmas potenciállal rendelkeznek szuperélelmiszerek, gyógyszerek, környezetbarát kozmetikumok és éghajlatváltozás mérséklése terén, így méltán lehet őket „zöld kincseknek” nevezni – állítják izraeli tudósok.
Izrael különleges helyzetben van
A Tel-Avivi Egyetem és az Izraeli Oceanográfiai és Limnológiai Kutatóintézet (IOLR) munkatársai elvégezték Izrael első átfogó tengeri moszat felmérését, amely természetes forrópontként azonosította a térséget az általuk „zöld kincsnek” nevezett, ellenálló, kivételes biokémiai tulajdonságokkal rendelkező algák számára. A tanulmány eredményei Izraelt a tengeri biotechnológia és a fenntartható innováció lehetséges globális vezetőjeként pozicionálják.
„Izrael, amely a Földközi-tenger legkeletibb peremén helyezkedik el, egyedülálló környezeti feltételeket kínál: szubtrópusi éghajlat egész éves napsütéssel, sziklás partok kis árapály-ingadozással, valamint viszonylag magas sótartalom és besugárzás” – magyarázta Dr. Doron Yehoshua Ashkenazi, a kutatás vezetője. „Ezek együtt ösztönzik olyan tengeri moszatok fejlődését, amelyek egyedi kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, és természetes ‘biológiai gyárakként’ működve rendkívüli koncentrációban termelnek bioaktív vegyületeket.”
A kemény munka kifizetődött
A kutatócsoport több éven át közel 400 mintát gyűjtött Izrael mediterrán partvidékéről, és 55 algafajt azonosított; túlnyomórészt vörös, kisebb arányban barna és zöld típusokat. Korábbi megfigyelésekkel szemben – amelyek évente két termelékenységi csúcsot jeleztek – a vizsgálat egyetlen kiemelkedő tavaszi szezont mutatott. A kutatók szerint ez a globális felmelegedés tengerökológiai hatásait tükrözheti.
A szezonális mintázatok a tengeri moszatok kémiai összetételét is befolyásolják. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a helyi algák télen rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkeznek – száraz tömegük több tíz százalékát is elérve –, így ígéretes alternatív fehérjeforrást jelenthetnek emberi és állati fogyasztásra. Az antioxidáns vegyületek tavaszra akár 300 százalékkal is megnövekedtek bizonyos fajokban más időszakokhoz képest. Ezek az eredmények alátámasztják, hogy az izraeli mediterrán térség élő laboratóriumként bír jelentős biotechnológiai értékkel.
Egyes izraeli moszatfajok magas fehérje- és antioxidáns-tartalmuk miatt hasznosak lehetnek étrend-kiegészítők vagy dúsított élelmiszerek előállításához.
Az antioxidánsok és fenolos vegyületek természetes terápiás szerekként fejleszthetők anyagcsere- vagy immunrendszeri rendellenességek kezelésére. A bennük található UV-szűrők, antioxidánsok és bőrregeneráló összetevők kombinációja pedig ideális alapot jelent a „zöld kozmetikumokhoz” – környezetbarát, tengeri eredetű krémekhez és szérumokhoz.
Emellett a tengeri moszatok termesztése alapot adhat ún. „kék szén” projektekhez, mivel képesek szén-dioxidot és más szennyező anyagokat elnyelni.
„Óriási környezeti előnyök”
„A tengeri moszat óriási környezeti előnyöket kínál, nem igényel termőföldet, oxigént termel, megköti a szenet, és megtisztítja a vizet a szennyező anyagoktól. A fenntartható akvakultúra élvonalában állnak, egyesítve a környezeti előnyöket a gazdasági lehetőségekkel” – magyarázta Prof. Álvaro Israel az IOLR haifai központjából.
„A tengeri moszatok stratégiai nemzeti és globális erőforrást képviselnek, amelyek segíthetnek a jövő kihívásainak kezelésében az élelmiszerbiztonság, az egészség és a környezet terén” – mondta.




