„Lefagytak a radarképernyők” – Irán teljesen vakon volt az izraeli támadás alatt

Nem sokkal azelőtt, hogy Izrael szombaton megindította Irán elleni megtorló támadását, az iráni légvédelem radarképernyői lefagytak – jelentette hétfőn iráni forrásokra hivatkozva a KAN izraeli műsorszolgáltató.

A radarképernyők lefagyása miatt Irán képessége a célpontok elfogására erősen korlátozott volt, és lehetővé tette az izraeli légierő számára, hogy behatoljon az iráni légtérbe – idézte az iráni forrásokat az izraeli állami műsorszolgáltató. 

Az Irán elleni szombati támadást megelőzően Izrael előzetes csapást mért a radarokra Szíriában is, amelynek célja Irán „elvakítása” volt. 

Az izraeli hadművelet, amelyben több mint 100 repülőgép vett részt, mintegy kétezer kilométert megtéve, a radar- és légvédelmi rendszereket támadó hullámokkal kezdődött, hogy megtisztítsák az utat a további célpontok elleni későbbi csapásokhoz.

Az iráni hadsereg később közölte, hogy az izraeli harci gépek „nagyon könnyű robbanófejeket” használtak a határ menti radarrendszerek elleni csapásokhoz Ilam, Khuzesztán tartományokban és Teherán környékén. 

Az akció további részleteiről itt írtunk korábban:

Jól hazavágta az iráni rakétaarzenált az izraeli légierő

Az izraeli légierő válaszcsapásában megsemmisített célpontok között olyan kifinomult berendezések is voltak, amelyeket Irán nem tud saját maga újra előállítani.