Lángolnak az iráni bázisok: izraeli vadászgépek tucatjai bombázták Iránt  

A Neokohn szerkesztője

Izrael precíz légicsapásokat hajtott végre iráni katonai létesítmények ellen hetekkel az Izraelt ért iráni ballisztikus rakétatámadásra válaszul.

Miután helyi idő szerint hajnali 2 óra 15 perc körül jelentések kezdtek felröppenni Teherán közelében történt robbanásokról, az IDF közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy Iránt támadják, válaszul „az iráni rezsim hónapok óta tartó folyamatos támadásaira Izrael Állam ellen”.

A csapásokat több hullámban hajtották végre több órán keresztül, Irán különböző területein.

„Az iráni rezsim és megbízottjai a térségben október 7. óta könyörtelenül támadják Izraelt – hét fronton -, beleértve a közvetlen támadásokat iráni földről” 

– közölte az IDF. „Mint minden más szuverén országnak a világon, Izrael Államnak is joga és kötelessége válaszolni”.

Az IDF hozzátette, hogy „védelmi és támadó képességei teljes mértékben mozgósítva vannak”, és hogy „mindent megtesznek, ami szükséges Izrael állam és Izrael népének védelmében”.

A csapásokat követően az IDF közölte, hogy értékelést tart a támadásra adott esetleges iráni válaszlépésekről, de egyelőre nem változtattak a civilekre vonatkozó irányelveken.

Miután bejelentették, hogy a repülőgépek biztonságban visszatértek Izraelbe, a hadsereg „A bűnbánat napjai” névre keresztelte illette a küldetést.

Közölte, hogy az izraeli légierő több tucat repülőgépe, köztük vadászgépek, utántöltő- és kémrepülőgépek vettek részt az Izraeltől mintegy 1600 kilométerre lévő „összetett” műveletben.

Az IDF közölte, hogy a célba vett katonai objektumok között légvédelmi ütegek és ballisztikus rakétákat gyártó üzemek voltak

– azok, amelyeket Irán legutóbbi, október 1-jei és egy korábbi, április 14-i Izrael elleni támadásakor közvetlenül használtak.

Emellett a hadsereg szerint a csapások révén az IAF „szélesebb körű légi cselekvési szabadságot kapott Iránban”, és a célpontok széles köre áll rendelkezésére, amelyet szükség esetén a jövőbeni műveletek során is támadhat.

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „”I can now confirm that we have concluded the Israeli response to Iran’s attacks against Israel. We conducted targeted and precise strikes on military targets in Iran – thwarting immediate threats to the State of Israel.”Watch IDF Spokesperson RAdm. Daniel Hagari talk about the… pic.twitter.com/1OOss3etpV / X”

„I can now confirm that we have concluded the Israeli response to Iran’s attacks against Israel. We conducted targeted and precise strikes on military targets in Iran – thwarting immediate threats to the State of Israel.”Watch IDF Spokesperson RAdm. Daniel Hagari talk about the… pic.twitter.com/1OOss3etpV

Az izraeli politikai vezetők részéről nem érkezett azonnali kommentár, bár Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közzétett egy képet, amelyen Joáv Gallant védelmi miniszterrel és az IDF vezető tábornokaival a tel-avivi Kirja katonai bázis alatti bunkerben látható, amint a csapásokat végrehajtották. Később közölte, hogy biztonsági értékelést tartott Gallant-tal és az IDF, a Moszad és a Sin Bét vezetőivel.

Az IDF szerint Herzi Halevi vezérkari főnök altábornagy szintén a Kirja alatt tartózkodott, hogy az izraeli légierő parancsnoki központjából irányítsa a csapásokat, az IAF főnökével, Tomer Bar vezérőrnaggyal együtt.

Irán azt állította, hogy légvédelmi rendszere sikeresen elhárította a támadásokat, de egyes helyszíneken „korlátozott károkat” szenvedett.

Az iráni légvédelem közleményében közölte, hogy Izrael katonai célpontokat támadott Teherán, Huzesztán és Ilam tartományokban.

„A Teherán környékén hallható hangos robbanások a légvédelmi rendszer aktiválásával függtek össze a cionista rezsim akciói ellen, amely Teherán városán kívül három helyszínt támadott meg” – jelentette az állami televízió a teheráni tartományi légvédelem tisztviselőire hivatkozva.

Egy izraeli forrás a Ynet hírportálnak azt mondta, hogy az iráni állítás

„hazugság. Teljes kudarc volt, [nulla elfogás történt]”.

Az NBC által idézett izraeli tisztviselő szerint Izrael nem iráni nukleáris létesítményeket vagy olajmezőket vett célba, hanem katonai célpontokra összpontosított.

„Olyan dolgokat veszünk célba, amelyek a múltban veszélyeztettek minket, vagy a jövőben veszélyeztethetnek” 

– mondta a tisztviselő.

OSINTdefender on X (formerly Twitter): „Both the Headquarters and a Barracks of the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) have reportedly been Targeted by Israeli Strikes on the Iranian Capital of Tehran. pic.twitter.com/ZlFNZUQ3Ix / X”

Both the Headquarters and a Barracks of the Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) have reportedly been Targeted by Israeli Strikes on the Iranian Capital of Tehran. pic.twitter.com/ZlFNZUQ3Ix

Egy amerikai tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy Izrael értesítette az Egyesült Államokat a csapások előtt, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a műveletben.

„Tudomásunk szerint Izrael célzott csapásokat hajt végre iráni katonai célpontok ellen önvédelmi céllal és válaszul Irán október 1-jei, Izrael elleni ballisztikus rakétatámadására”

– mondta Sean Savett, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az iráni félhivatalos Farsz hírügynökség jelentése szerint Teherán térségében több katonai támaszpontot is célba vettek az izraeli csapások. 

Az iráni média azt is közölte, hogy nem jelentettek tüzet vagy robbanást a fővárostól délre fekvő egyik kulcsfontosságú finomítóban. „Nem érkezett jelentés tűzről vagy robbanásról egy teheráni finomítóban” – jelentette a Tasnim hírügynökség.

Az iráni állami televízió szerint a teheráni repülőterek működése a szokásos módon folytatódik.

A Tasnim hírügynökség által idézett források azzal fenyegetőztek, hogy Irán kész válaszolni bármilyen izraeli „agresszióra”.

„Nincs kétség afelől, hogy Izrael arányos reakcióval fog szembesülni bármilyen akciójára” – idézte a Tasnim a forrásokat.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője angol nyelvű nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy ha Irán „elköveti azt a hibát”, hogy tovább eszkalál, Izrael válaszolni fog.

OSINTdefender on X (formerly Twitter): „Intense Air Defense Activity including Surface-to-Air Missiles and Anti-Aircraft Guns seen over Tehran, as Israeli Strikes against Iranian Military Targets continue. pic.twitter.com/weNWlKjL87 / X”

Intense Air Defense Activity including Surface-to-Air Missiles and Anti-Aircraft Guns seen over Tehran, as Israeli Strikes against Iranian Military Targets continue. pic.twitter.com/weNWlKjL87

„Most megerősíthetem, hogy befejeztük az Izrael elleni iráni támadásokra adott izraeli választ” – mondta a külföldi médiának videónyilatkozatában.

„Célzott és pontos csapásokat hajtottunk végre iráni katonai célpontok ellen – meghiúsítva ezzel az Izrael Államot fenyegető közvetlen fenyegetéseket. Az Izraeli Védelmi Erők teljesítették küldetésüket” – mondta Hagari.

„Ha az iráni rezsim elkövetné azt a hibát, hogy az eszkaláció újabb fordulójába kezd – kötelesek leszünk válaszolni” 

– folytatta.

„Üzenetünk egyértelmű: Mindazok, akik Izrael Államot fenyegetik és a régiót egy szélesebb körű eszkalációba akarják belerángatni – súlyos árat fognak fizetni. Ma bebizonyítottuk, hogy rendelkezünk mind a képességgel, mind az elszántsággal a határozott fellépésre – és készen állunk – támadásban és védekezésben – Izrael Állam és Izrael népének védelmére” – tette hozzá Hagari.

Találkozzon Robert C. Castellel az Óbudai Zsinagógában!

Ötfogásos kóser vacsorával egybekötött pódiumbeszélgetés lesz az Óbudai Zsinagógában, amelynek során Köves Slomó rabbi Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértőt fogja kérdezni.