Már az IDF is megerősítette: likvidálták Hásem Szafieddint

Az izraeli hadsereg közölte, hogy „precíz, hírszerzésen alapuló” csapást mértek a Hezbollah fő hírszerző főhadiszállására.

Az IDF kedden közölte, hogy megöltek egy csoport Hezbollah-parancsnokot, köztük Hásem Szafieddint, a Hezbollah végrehajtó tanácsának vezetőjét.

Hásem Szafieddine halálának megerősítése, amelyet izraeli vezetők először még október 8-án „valószínűsítettek”, újabb csapást jelent a Hezbollahra.

„A terroristákat egy körülbelül három héttel ezelőtt végrehajtott csapás során likvidálták Dahije térségében, amely a Hezbollah terrorszervezet egyik kulcsfontosságú bástyája Bejrútban” – közölte az IDF. „Az izraeli légierő precíz, hírszerzésen alapuló csapást mért a Hezbollah fő hírszerző központjára, amely szándékosan a föld alatt, a Dahije civil lakossága alatt helyezkedett el”.

IDF: 500 millió dollárt rejtegetnek a terroristák egy bejrúti kórház alatt

Az izraeli hadsereg egy látványos videót is közzétett a néhai Nasszrallah titkos bunkeréről, ahol félmilliárdnyi dollárt és aranyat tárol a Hezbollah.

A csapás az IDF szerint 25 Hezbollah-terroristával végzett, köztük Szafieddinnel és Ali Husszein Hazimával, a Hezbollah hírszerzési főhadiszállásának parancsnokával.

Szafieddine első unokatestvére volt Hasszan Naszrallahnak, a Hezbollah főtitkárának, aki szeptemberben halt meg egy izraeli légicsapásban. Az IDF szerint Szafieddine gyakran töltötte be a Hezbollah megbízott főtitkárának szerepét, amikor Naszrallah Libanonon kívül tartózkodott.

Hásem Szafieddine testvére, Abdullah Szafieddine a terrorcsoport teheráni képviselője. Legidősebb fia, Reza, az Iszlám Forradalmi Gárda-Kudsz Erők egykori parancsnokának, Kasszem Szolejmáninak a lányát vette feleségül, akit az Egyesült Államok egy 2020-as iraki légicsapásban ölt meg.

Nyúlcipőt húzott a Hezbollah főtitkárhelyettese, meg sem állt Teheránig

Az iráni külügyminiszter személyesen biztosított diplomáciai védelmet a Libanonból elmenekülő Naim Kasszemnek.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szeptemberben több mint 3000 Hezbollah-terrorista sebesült meg, amikor felrobbantak a csipogóik és walkie-talkie-ik. Jeruzsálem nem erősítette meg, de nem is tagadta a felelősséget azért az akcióért, bár Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a tömeges csipogórobbantásokat követő napon azt mondta, hogy az izraeli biztonsági szolgálatok „nagyon lenyűgöző” eredményeket értek el.

Szeptember 27-én Izrael megölte Naszrallahot a Hezbollah földalatti főhadiszállására, Dahijére mért légicsapásban, ugyanazon a napon, amikor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mondott az ENSZ Közgyűlésében New Yorkban.

Haszhem Szafieddínt tartották Naszrallah potenciális utódjának. Meggyilkolásával Gallant október 8-án azt mondta, hogy a Hezbollahnak „nincs senkije, aki döntéseket hozzon, nincs, aki cselekedjen”.

„Az általunk tett lépéseket az egész Közel-Keleten figyelik” – mondta Gallant. „Amikor Libanonban eloszlik a füst, Iránban rá fognak jönni, hogy elvesztették a legértékesebb eszközüket, ami a Hezbollah.”

Elfogott terroristák bevallották: a Hezbollah lefizette az ENSZ-békefenntartókat

Súlyos korrupcióval vádolják az UNIFIL katonáit. Mutatjuk az ügy részleteit!