Robbanásszerű változás állhat be a Hezbollah finanszírozásában

Az izraeli hadsereg vasárnap csapásokat mért a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet pénzintézeteire, miután a hadsereg figyelmeztette a civileket, hogy maradjanak távol az érintett „bankok” telephelyeitől Bejrút Dahieh kerületében és a Bekaa-völgy térségében.

„Mindenkinek, aki a Hezbollah terrorizmus finanszírozására használt helyszínek közelében tartózkodik, azonnal el kell hagynia a környéket” – közölte Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője, és hasonló figyelmeztetést tett közzé a hadesereg a közösségi médiában arabul is, nem sokkal a csapások megkezdése előtt.

„Az elkövetkező napokban feltárjuk, hogy Irán hogyan finanszírozza a Hezbollah terrorista tevékenységét, civil” intézményeket, egyesületeket és jótékonysági szervezeteket fedőszervezetként használva. Ma este lecsapunk ezekre a célpontokra, és az elkövetkező napokban tájékoztatunk az eredményekről”

– fogalmazott Hagari.

A hadsereg közölte, hogy a Hezbollahhoz kapcsolódó Al-Qard al-Hassan egyesülethez tartozó infrastruktúra lesz a célpont. Ennek több mint 30 fiókja van Libanon-szerte, köztük 15 Bejrút központi részének és elővárosainak sűrűn lakott részein.

„A Hezbollah tevékenységének jelentős részét az iráni állami költségvetésekből finanszírozzák, és ezeken keresztül terrorista tevékenységekre, többek között fegyverkezésre, fegyverraktárakra, kilövőállásokra, a tagok fizetésére és egyéb műveletekre szánják”

– közölte az IDF.

„Felszólítjuk a Hezbollah által használt épületekben tartózkodókat, hogy az elkövetkező órákban legalább 500 méteres távolságra evakuáljanak”.

Ezekben a bankokban, amelyeket az IDF támadni tervez, iráni valutát tartanak, amelyet Szíriában dollárra váltanak át, és bőröndökben érkeznek Libanonba – a katonai hírszerzés szerint évente több százmillió és egymilliárd dollár közötti készpénzmennyiséget, elsősorban fizetésekre és katonai infrastruktúrára.

Az IDF szerint a Hezbollah Libanon legerősebb és leggazdagabb munkaadójává vált a 2019-ben kezdődött gazdasági válság után. Egy átlagos Hezbollah-ügynök (terrorista) havi 500 dolláros fizetést kap. A Hezbollah bankjaként szolgáló gazdasági szövetség súlyos szankciók hatálya alatt áll, ezért nem kapcsolódik a nemzetközi elszámolási rendszerekhez, ám Libanon-szerte 35 fiókot működtet ATM-ekkel.

Az IDF szerint a Hezbollah összes pénzügyi tartalékát készpénzben és aranyban tartják ezekben a fiókokban.

A Hezbollah pénzügyi erőközpontjai is célpontok lesznek. „Ez destabilizálni fogja a Hezbollahot, megakadályozva, hogy biztonságot nyújtson ügynökeinek, terroristáinak és alkalmazottainak” – közölte a hadsereg.

„A Hezbollah ezt olyan egyesületként és rendszerként strukturált, amelyből anyagilag profitál, beleértve az iskolákat és klinikákat is. Sok épület le fog dőlni, és eszközök kerülnek célkeresztbe. A művelet a Hezbollah elleni stratégiai terv része”.

Botrány: A libanoni ENSZ „békefenntartók” fedezékéből lövi Izraelt a Hezbollah

Az ENSZ-erők tátott szájjal nézik, hogy a terroristák rakétákkal lövik a zsidó államot az UNIFIL dél-libanoni állásainak közvetlen közeléből.