Leplezték a Hamász báránybőrbe bújt európai hálózatát

Az ELNET által kedden közzétett oknyomozó jelentéssorozat a Hamászhoz kötődő szervezetek és személyek kiterjedt hálózatát tárta fel, amely több európai országban is tevékenykedik.

Az Egyesült Királyságra, Németországra, Olaszországra, Hollandiára és Belgiumra összpontosító jelentések egy évvel az október 7-i izraeli támadás után kerültek nyilvánosságra.

Az ELNET vizsgálata mintegy 30 olyan szervezetet és személyt azonosított, akik állítólagosan kapcsolatban állnak a Hamásszal – közülük néhányat a nyugati országok hivatalosan is megjelöltek -, és akik szabadon tevékenykednek a kontinensen annak ellenére, hogy az Európai Unió és számos más kormány a Hamászt terrorista szervezetnek minősítette.

A négy jelentés mindegyike két részre oszlik: az egyik egy azonos, összeurópai rész, a másik pedig egy változó helyi rész.

Az első rész az összeurópai környezetben tevékenykedő szereplőkről szól, olyan személyekkel, mint Majed Al-Zeer (Németország), Mohammad Hannoun (Olaszország), Adel Doghman (Ausztria), Amin Abou Rashed (Hollandia), Zaher Birawi (Egyesült Királyság) és Mazen Kahel (Franciaország). Figyelemre méltó egybeesés, hogy az első három személyt – Zeer, Hannoun és Doghman – az amerikai pénzügyminisztérium csak a múlt héten jelölte meg terroristának a Hamásznak végzett munkájuk miatt, míg a negyedik személyt, Abou Rashedet csaknem egy éve tartják fogva Hollandiában, és jelenleg is folyik ellene eljárás a Hamász állítólagos több millió eurós finanszírozása miatt.

A jelentések szerint ez a hat tisztviselő állítólag a Hamász terroristájaként tevékenykedik az egyes országokban. 

A jelentések azt is kiemelik, hogy az említett személyek hat szervezet megalakításában vettek részt: három régebbit, amelyeket Izrael 2013-ban jelölt meg terrorista szervezetként, és azóta feloszlatták, valamint három újabban, amelyek a szankciók kijátszására jöhettek létre.

Geert Wilders: Győzni fogunk Hollandiában és Izraelben is

Nem hagyjuk, hogy országunkat és kontinensünket elpusztítsák – írja cikkében a holland politikus.

A jelentések összeurópai részében kiemelt újabb szervezetek között van a Palesztinok Európában Konferencia (Palestinians in Europe Conference; EPC), amely a jelentések szerint évente tart rendezvényeket Hamász-közeli előadókkal, és amelyet a Fatah-lojális palesztin kiadványok a Hamászhoz tartozónak ismertek el, valamint az Európai Palesztin Politikai Kapcsolatok Európai Palesztin Tanácsa (European Palestinian Council for Political Relations; EUPAC), egy lobbicsoport, amelynek múlt heti konferenciáját az új amerikai szankciók miatt törölték.

A jelentések helyi fejezeteiben olyan figyelemre méltó szervezetek szerepelnek, mint a Palesztin Visszatérési Központ (Palestinian Return Centre; PRC) és a Palesztin Fórum Nagy-Britanniában (Palestinian Forum in Britain; PFB) az Egyesült Királyságban; az ABSPP Olaszországban; és az Egyesült Palesztin Nemzeti Bizottság (VPNK) Németországban, amelyek mindegyike kapcsolatban áll a korábban említett prominens szereplőkkel, vagy azok által jött létre.

A jelentés kiemeli továbbá az e hálózathoz tartozó médiumokat, köztük az Al-Hiwar, az EPAL és az Infopal médiumokat, amelyek a múltban együttműködtek a Hamászhoz kötődő olyan médiumokkal, mint a Shehab, és amelyek a Hamász-barát hálózat európai tevékenységének szócsöveként szolgálnak.

Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Súlyos vádakat fogalmazott meg az IDF-el szemben az Izrael-ellenességéről ismert ír elnök.

A jelentésben kiemelt másik kérdés, hogy a Muzulmán Testvériség tengelye – amelynek a Hamász is tagja – „civil” frontokat használ az iszlamista ideológiák előmozdítására, amelyek a dawah-ra, vagyis az iszlám hirdetésére helyezik a hangsúlyt, miközben közösségi szolgáltatásokat kínálnak a radikális iszlám tömegek körében történő terjesztésére és a Hamász ideológiájának vonzóvá tételére.

Emmanuel Navon, az ELNET vezérigazgatója hozzátette: „Ezen eredmények fényében az ELNET sürgeti az európai kormányokat, hogy gyors lépéseket tegyenek, alaposan vizsgálják ki és zárják be ezeket a Hamászhoz kötődő szervezeteket, hogy megakadályozzák a Hamász további destabilizáló műveleteit mind a Közel-Keleten, mind Európában.”

“A bankoknak és a pénzügyi intézményeknek szorosan figyelemmel kell kísérniük a jelentésekben megnevezett személyek tevékenységét, és felül kell vizsgálniuk pénzügyi ügyleteiket, hogy megakadályozzák a terrorista tevékenységek további támogatását. Az ELNET továbbá felszólítja a kutatóintézeteket és az agytrösztöket, hogy segítsenek nyilvánosságra hozni ezeket a tevékenységeket, és biztosítsák a Hamász európai pénzgyűjtő hálózatainak felszámolását”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

https://neokohn.hu/2024/09/28/ami-nem-kerul-bele-a-hirekbe-otven-irani-terrortamadast-hiusitott-meg-a-moszad/