Meloni is hátba szúrta Izraelt: Olaszország teljes fegyverembargót vezetett be

„Mindent blokkoltunk” – mondta Meloni a törvényhozóknak az olasz szenátusban az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartott vita során.

Az olasz kormány blokkolta az összes új fegyverüzletet a zsidó állammal alig néhány héttel a Hamász 2023. október 7-i mészárlása után – közölte kedden Giorgia Meloni olasz miniszterelnök – jelentette az ANSA helyi hírügynökség.

„Az [izraeli katonai] műveletek megkezdése után Gázában a kormány azonnal felfüggesztette az összes új kiviteli engedélyt, és az október 7. után aláírt összes megállapodást nem hajtották végre”

– jelentette ki az olasz kormányfő az olasz szenátusban az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozója előtt tartott vitában.

Meloni elmondta a törvényhozóknak, hogy az október 7. előtt engedélyezett engedélyeket „eseti alapon elemzi a külügyminisztérium illetékes hatósága”.

„Mindent megakadályoztunk” – jelentette ki az olasz miniszterelnök, megjegyezve, hogy kormánya politikája

»sokkal szigorúbb, mint amit partnereink – Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság – alkalmaznak«.

Az izraeli szárazföldi erők október 27-én léptek be a Gázai övezetbe, miután hetekig tartó légi hadjáratot folytattak válaszul az október 7-i, északnyugati Negevben elkövetett terrortámadásokra, amelyekben palesztin terroristák mintegy 1200 embert gyilkoltak meg, több ezer embert megsebesítettek, és 251 embert elraboltak, akik közül 97-en még mindig a Gázai övezetben raboskodnak.

A meggyilkoltak között három olasz-izraeli kettős állampolgár volt.

Olyan barátokkal, mint Franciaország, Izraelnek nincs is szüksége ellenségekre

Benjamin Netanjahu újra visszavágott az Izraelt leckéztetni próbáló francia elnöknek. Mutatjuk az ügy részleteit!

Olaszország retorikája a zsidó állammal szemben egyre ellenségesebbé vált az elmúlt hetekben, azóta hogy az IDF csapatai Dél-Libanonban harcolnak az Irán által támogatott Hezbollah terroristái ellen, hogy megpróbálják elérni a mintegy 60 ezer kitelepített izraeli civil visszatérését az ország északi részére.

A Hezbollah a Hamász támogatására október 8. óta szinte naponta támadja Izraelt, rakéták és drónok ezreit lőtte ki a zsidó államra. Ezek a támadások több mint 40 ember halálát okozták és széles körű károkat okoztak.

Az olasz szenátus előtt kedden elmondott beszédében Meloni elítélte az ENSZ libanoni ideiglenes erői (UNIFIL) békefenntartói elleni állítólagos izraeli támadásokat. 

A misszióban Róma a legnagyobb európai csapatküldő, és Antonio Tajani olasz külügyminiszter kijelentette, hogy az eszkaláció ellenére a térségben maradnak.

„Még ha nem is voltak áldozatok vagy jelentős károk, úgy gondolom, hogy Izrael támadása az UNIFIL ellen nem tekinthető elfogadhatónak” – mondta.

Visszafelé sült el a britek izraeli fegyverembargója

London két szék közt a pad alá esett az Izrael ellen bevezetett részleges fegyverembargójával.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Izrael célba vette volna a Libanonban állomásozó ENSZ-csapatokat, ugyanakkor megjegyezte, hogy Jeruzsálem „többször kérte az UNIFIL-t, hogy térjen ki a veszély útjából”.

A hét elején az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy felhívta Luciano Portolano olasz védelmi vezérkari főnököt, hogy megvitassák a libanoni biztonsági helyzetet és a „kapcsolódó kihívásokat” – közölte az IDF.

Halevi kitért arra, hogy a Hezbollah kihasználja az UNIFIL-állások körüli területeket az Izrael Állam elleni terrorizmusra

– közölte Jeruzsálem.

Halevi megjegyezte, hogy az IDF továbbra is vizsgálni fogja az olasz UNIFIL-erőket ért támadásokról szóló jelentések körülményeit, és elismerését fejezte ki a két hadsereg közötti kapcsolatért.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fegyverembargó fenyeget – Washington ultimátumot küldött Izraelnek

Jeruzsálemnek „30 napon belül” 15 változtatást kell végrehajtania egy esetleges fegyverembargó elkerülése érdekében.