Sin Bét: Törökországból szervezték meg a Tel-Aviv-i öngyilkos merényletet

A Sin Bét közzétette, hogy Abed Balaal, a Gilad Shalit túszcsere után Törökországba száműzött magas rangú Hamász-parancsnok állt a mintegy két hónappal ezelőtti tel-avivi robbantásos merénylet mögött.

Kedden vádiratot nyújtottak be nyolc terrorista ellen, akiket az augusztus 18-án az esti órákban a tel-avivi Lehi utcában elkövetett robbantásos merénylet nyomozása során tartóztattak le. A robbanás következtében egy járókelő repeszektől közepesen megsérült, és orvosi ellátásra szállították, valamint épületekben és ingatlanokban keletkezett kár.

Az ügy során vádat emeltek egy jeruzsálemi lakos ellen, aki az öngyilkos merénylőt Jeruzsálemből Tel-Avivba szállította.

A Sin Bét és a tel-avivi kerületi rendőrség központi egysége megállapította, hogy a merényletet végrehajtó terrorista Dzsafar Munna, a Hamász egyik nábluszi terroristája volt, aki a támadás során életét vesztette.

A támadás kivizsgálása során fény derült a Shechem környékéről származó Hamász-hálózatra, amelyet a Hamász törökországi parancsnoksága adott parancsot arra, hogy robbantásos merényleteket hajtson végre Izraelben.

Újabb túsz holttestét hozták haza, a Hamász visszatér az öngyilkos merénylőkhöz

A Hamász egyik vezetője, Khaled Mashal egy isztambuli konferencián beszélt arról, hogy a terrorcsoport visszatér az öngyilkos merényletekhez.

A Sin Bét és az IDF letartóztatott több Hamász-terroristát, akik a hálózat vezetőiként szolgáltak, és akik kapcsolatban álltak Abada Balallal, aki az öngyilkos merényletet irányította.

A nyomozás során kiderült továbbá, hogy az egyik terrorista többször is Törökországba repült, ahol pénzt kapott a robbanóanyag beszerzésére, valamint törökországi Hamász-terroristáktól kapott utasításokat a robbanószerkezetek gyártására.

A Sin Bét nyomozása során találtak két használatra kész, körülbelül 4 kilogrammos robbanószerkezetet, amelyet további támadások végrehajtására szántak Izrael területén. Ezenkívül 111 000 sékelt foglaltak le, amelyet a Hamász törökországi parancsnoka utalt át.

Régi-új veszély fenyegeti Izraelt?

Vasárnap Izrael egy szörnyű tragédiát úszott meg szerencsésen. A kérdés, hogy ki állt a támadás mögött?