Remekel az elhárítás: Újabb iráni kémet fogtak Izraelben

A 35 éves, Petah Tikvából származó Vlagyimir Verhovszkij a rendőrség szerint 100 ezer dollárért vállalta egy izraeli tudós meggyilkolását.

Letartóztatták a közép-izraeli Petah Tikva egyik lakosát, aki Irán utasítására merényletet tervezett egy prominens személyiség ellen – közölte szerdán az izraeli rendőrség.

A 35 éves, Petah Tikvából származó Vlagyimir Verhovszkij a rendőrség szerint „különböző feladatokat végzett” irániak számára, fizetségért cserébe. Verhovszkij állítólag 100 ezer dollárért cserébe beleegyezett egy izraeli tudós meggyilkolásába, és már fegyvert is szerzett a merénylet végrehajtásához.

A közlemény szerint graffitiket is fújt, szórólapokat helyezett el, és információkat gyűjtött egy izraeli tisztviselőről. Verhovszkij a rendőrség szerint egy speciális telefon megvásárlása és használata révén angolul kommunikált iráni megbízóival.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, hétfőn az izraeli hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy lelepleztek egy olyan iráni hírszerző hálózatot, amely izraeli állampolgárok toborzásán dolgozott.

Még épp időben: Hazaáruló izraelieket kapcsolt le az elhárítás

Fényes nappal fogta el a rendőrség a merényletre készülő 30 éves Vladiszlav Viktorszont és 18 éves modell barátnőjét, Anna Bernsteint.

Az akció részeként a hatóságok letartóztatták kihallgatásra Vladiszlav Viktorszont, egy 30 éves Ramat Gan-i lakost.

A nyomozók megállapították, hogy Viktorszon augusztus óta a közösségi médián keresztül kapcsolatban állt egy „Mari Hossi” nevet használó személlyel. Kommunikációjukat héberül folytatták.

Viktorszon egy iráni ügynök irányítása alatt, és a kapcsolattartó személyazonosságának teljes tudatában különböző feladatokat hajtott végre. Ezek közé tartozott a graffitifestés, különböző politikai tartalmú plakátok kihelyezése, pénz elhelyezése és a járművek felgyújtása Tel-Aviv északi részén, a Jarkon Parkban. 

Később arra utasították, hogy szabotáljon kommunikációs infrastruktúrát és ATM-eket, valamint gyújtson tüzet erdőkben.

E tevékenységek némelyikét dokumentálták, és Viktorszon több mint 5000 dollárt kapott végrehajtásukért.

A nyomozás során kiderült, hogy Viktorszon beleegyezett egy izraeli prominens személyiség meggyilkolásába és egy gránát bedobásába egy házra. Ezt követően lépéseket tett fegyverek beszerzésére, többek között szerzett egy mesterlövészpuskát, kézifegyvereket és gránátokat.

Sin Bét: Irán parancsot adott az izraeli felső vezetés meggyilkolására

A terv végrehajtása érdekében az irániak beszerveztek egy izraeli üzletembert, hogy készítse elő a merényleteket.

Viktorszon a műveleteihez két további izraeli állampolgárt toborzott, köztük barátnőjét, Anna Bernsteint, egy 18 éves, Ramat Ganban élő nőt, aki részt vett néhány küldetésben.

Viktorszon feladata volt az is, hogy hajléktalanokat keressen fel toborzás céljából, és tüntetések során tüntetőket fényképezzen. 

Letartóztatásuk napján a pár a City Tower felhőkarcolóban tartózkodott, ahol a rendőrség fényes nappal elfogta őket.

Iráni összekötőjük különböző küldetésekkel bízta meg őket. A kezdeti feladatok között szerepelt „Bibi Hitler” felirat felfestése és autók felgyújtása, állítólag azért, hogy teszteljék elkötelezettségüket. Egy magas rangú rendőrségi tisztviselő kijelentette: „Nemcsak tesztfeladatokat hajtottak végre, hanem olyan műveleteket is, amelyek tényleges károkat okoztak”.

A végső küldetés egy olyan személy meggyilkolása volt, akinek személyazonosságát nem közölték a hatóságok.

Viktorszon állítólag beleegyezett az akcióba, de két nappal a tervezett merénylet előtt letartóztatták.

Joe Biden keményen megfenyegette az iráni rezsimet: Hagyjátok békén Trumpot!

Bármilyen merényletkísérlet Donald Trump volt elnök vagy más, egykori amerikai tisztségviselők ellen háborús cselekménynek minősülne.