Vörösre festették és letépték az izraeli túszok sárga szalagjait Budapesten

Ezer sárga masnival emlékezett Budapest-szerte a még mindig a gázai palesztin terroristák fogságában sínylődő izraeli túszokra a Kidma Egyesület. Szervezett akció keretében rongálták meg a figyelemfelhívó szalagokat a város több pontján.

A Kidma Egyesület közösségi oldalán így számolt be az esetről: “… az 1000 sárga óriás masni elegáns figyelemfelhívás volt a gázában raboskodó 101 izraeli túszra. Ez azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését Budapesten. Amikor egy hét után, vasárnap elkezdtük begyűjteni a masnikat, konstatáltuk, hogy egyes helyeken a vártnál is kevesebb maradt.

A Józsefvárosban eredetileg úgy 150 darabot tettünk ki, ott egy darab sárga masnit szedhettünk vissza.

Az is csak azért maradhatott fenn, mert három (térfigyelő – a szerk.) kamera irányult rá. A többit még kedd-szerda magasságában kukázta valaki ki. A ferencvárosi Nehru parkban hasonló mennyiségben kerültek ki sárga masnik a fákra. Szombat reggel még jócskán volt belőlük, vasárnap reggel viszont már csak fél tucat masni maradt fent.

De azokat is valaki akkurátusan piros festékkel fújta be.

Mindkét esetben nehéz nem a szándékosságot vélelmezni.”

TEV-felmérés: a magyar társadalom egynegyede erősen antiszemita

A közvélemény-kutatás a 2023. október 7-i Hamász terrortámadást követően és 2024 márciusában vizsgálta a magyarországi zsidósággal kapcsolatos attitűdöket és az antiszemitizmust.

A rongálással kapcsolatban az egyesültet kijelentette: véleményük szerint

“túlmegy a szólásszabadság kérdésén, olyan szervezett rongálásról van szó, amit nem ment, hogy nagy valószínűséggel politikai indíttatású a vandalizmus.

Ezt mi méltatlannak tartjuk a túszokkal szemben, akik mellett a szolidaritásunkat kívántuk kifejezni. Az 1000 sárga masnival nem szóltunk a háborúról, nem mondtunk véleményt a “palesztin-ügyről” – tisztán humanitárius szempontokat hoztunk be a magyar nyilvánosságba a konfliktus kitörésének első évfordulóján. Meggyőződésünk, hogy Budapesten túlnyomó többségben vannak a jóérzésű polgárok, akik számára a tömeges túszejtés nem elfogadható,

és biztosak vagyunk benne, hogy többségük számára a gázai palesztinok megpróbáltatásai sem közömbösek.

Úgy gondoljuk, hogy bár több tucat térfigyelő kamera rögzíthette a masnik megrongálását, több értelme van a rendőrségi feljelentésnél, ha a nyilvánossághoz fordulunk, abban bízva, hogy a többség megérti, nincs rendben az, ami történt.”

Kép: Kidma/Facebook

Orbán Viktor: Osztozunk Izrael népének gyászában

Az X-en posztolt bejegyzésében fejezte ki részvétét Izrael irányába Magyarország miniszterelnöke október 7-én.

Benkő Levente: Magyar érdek fűződik egy erős és sikeres Izrael fennmaradásához

A volt izraeli nagykövet, a Digitális Szuverenitás Központ nemzetközi igazgatója a Facebook-oldalán tett közzé egy elemzést a közel-keleti helyzetről.