Még épp időben: Hazaáruló izraelieket kapcsolt le az elhárítás

Irán felbérelt egy izraeli párt, hogy gyilkoljanak meg egy prominens izraeli személyiséget, de két nappal a tervezett merénylet előtt letartóztatták őket.

Az Iszlám Köztársaság hírszerző szolgálatai izraelieket toboroztak szabotázs- és felforgató cselekmények végrehajtására, többek között politikai erőszak révén.

Egy összehangolt kémelhárítási akció keretében a Sin Bét (Izraeli Biztonsági Ügynökség) leleplezte az iráni ügynökök hálózatát, amely izraeli állampolgárok beszervezésén és aktivizálásán dolgozott – közölték az izraeli hatóságok hétfőn.

Az akció részeként a hatóságok letartóztatták kihallgatásra Vladiszlav Viktorszont, egy 30 éves Ramat Gan-i lakost.

A nyomozók megállapították, hogy Viktorszon augusztus óta a közösségi médián keresztül kapcsolatban állt egy „Mari Hossi” nevet használó személlyel. Kommunikációjukat héberül folytatták.

Viktorszon egy iráni ügynök irányítása alatt, és a kapcsolattartó személyazonosságának teljes tudatában különböző feladatokat hajtott végre. Ezek közé tartozott a graffitifestés, különböző politikai tartalmú plakátok kihelyezése, pénz elhelyezése és a járművek felgyújtása Tel-Aviv északi részén, a Jarkon Parkban. 

Később arra utasították, hogy szabotáljon kommunikációs infrastruktúrát és ATM-eket, valamint gyújtson tüzet erdőkben.

E tevékenységek némelyikét dokumentálták, és Viktorszon több mint 5000 dollárt kapott végrehajtásukért. 

Sin Bét: Irán parancsot adott az izraeli felső vezetés meggyilkolására

A terv végrehajtása érdekében az irániak beszerveztek egy izraeli üzletembert, hogy készítse elő a merényleteket.

A nyomozás során kiderült, hogy Viktorszon beleegyezett egy izraeli prominens személyiség meggyilkolásába és egy gránát bedobásába egy házra. Ezt követően lépéseket tett fegyverek beszerzésére, többek között szerzett egy mesterlövészpuskát, kézifegyvereket és gránátokat.

Viktorszon a műveleteihez két további izraeli állampolgárt toborzott, köztük barátnőjét, Anna Bernsteint, egy 18 éves, Ramat Ganban élő nőt, aki részt vett néhány küldetésben.

Viktorszon feladata volt az is, hogy hajléktalanokat keressen fel toborzás céljából, és tüntetések során tüntetőket fényképezzen. 

Letartóztatásuk napján a pár a City Tower felhőkarcolóban tartózkodott, ahol a rendőrség fényes nappal elfogta őket.

Iráni összekötőjük különböző küldetésekkel bízta meg őket. A kezdeti feladatok között szerepelt „Bibi Hitler” felirat felfestése és autók felgyújtása, állítólag azért, hogy teszteljék elkötelezettségüket. Egy magas rangú rendőrségi tisztviselő kijelentette: „Nemcsak tesztfeladatokat hajtottak végre, hanem olyan műveleteket is, amelyek tényleges károkat okoztak”.

A végső küldetés egy olyan személy meggyilkolása volt, akinek személyazonosságát nem közölték a hatóságok.

Viktorszon állítólag beleegyezett az akcióba, de két nappal a tervezett merénylet előtt letartóztatták.

Hősi halált halt férjére emlékezve szolgálja tovább hazáját egy haredi rendőrnő

Hodaja huszonhat évesen özvegy lett három kisgyermekkel, Mégsem adta fel a harcot.

Az iráni hírszerző egységek ilyen tevékenysége a közösségi médián keresztül ismert taktika, amelynek célja, hogy megtévesztés útján izraelieket toborozzanak különböző küldetések végrehajtására. Bár ezek a feladatok kezdetben ártalmatlannak tűnhetnek, potenciálisan jelentősen veszélyeztethetik az állambiztonságot. A toborzók különböző nyelveken, köztük angolul és héberül kommunikáltak olyan platformokon keresztül, mint az Instagram, a WhatsApp, a Facebook és a Twitter. 

A legtöbb esetben az izraeli polgárok anyagi haszonszerzés céljából válaszoltak ezekre a beszervezési kísérletekre.

A gyanús megkereséseket kapott izraeli állampolgárok jelentős része azonban nem válaszolt, és riasztotta az illetékes hatóságokat.

A Sin Bét egyik magas rangú tisztviselője kijelentette: „Az elmúlt hónapokban több olyan iráni hírszerző hálózatot is lelepleztünk, amelyek izraeli állampolgárok toborzásán dolgoztak különböző küldetésekhez, beleértve az Izraelben élő személyek megkárosítására irányuló terveket is. Számos fiktív iráni profilt azonosítottunk és figyeltünk meg a közösségi hálózatokon, és információkat gyűjtöttünk a működésük mögött álló szervezetekről. E tevékenység leleplezése olyan izraeli állampolgárok letartóztatásához és kihallgatásához vezetett, akiket e küldetések végrehajtására csábítottak”.

Időben lépett az elhárítás: Terroristák akarták ledönteni a tel-avivi tornyokat

Az izraeli biztonsági erők szerdán nyilvánosságra hozták, hogy meghiúsítottak egy terrorista tervet, amelynek célja a tel-avivi Azrieli Center felrobbantása volt.