Iráni kamikaze drón csapódott a Golani-dandár bázisába, négy IDF katona halt meg

Négy IDF-katona meghalt és 58 másik megsebesült a Hezbollah dróncsapásában, amely vasárnap este ért egy izraeli katonai támaszpontot az Izrael észak-középső részén fekvő Binjamina közelében.

A támadást a Hezbollah vállalta magára, amely közölte, hogy egy „drónrajjal” az IDF Golani dandárjához tartozó kiképzőbázist vette célba. 

A drón nem sokkal este 7 óra előtt csapódott be – közölte az IDF. Izraeli médiajelentések szerint a bázison belül egy étkezdét talált el.

A támadásban meghalt négy katona nevét nem tették azonnal közzé. További hét katona súlyosan megsebesült, közölte az IDF, további 14 pedig közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

Nem sokkal éjfél után Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője egy közleményben azt mondta, hogy vizsgálják az incidens körülményeit, mivel a drón nem indított be semmilyen figyelmeztető szirénát Izraelben.

Brutális dróntámadás érte Izraelt: 67 izraelit szállítottak kórházba

Egyes hírek szerint egy izraeli katonák által használt étkezdét talált el a Hezbollah drónja.

„Az IDF teljes operatív ellenőrzést gyakorol az incidens felett” – mondta Hagari, és felszólította a nyilvánosságot, hogy tartózkodjon a támadással kapcsolatos pletykák terjesztésétől, amíg a tények megállapítása folyamatban van. „Ki fogjuk vizsgálni, hogyan tud egy drón figyelmeztetés nélkül behatolni és eltalálni egy bázist” – mondta. Hozzátette, hogy Izrael „a háború kezdete óta” szembesül az drónok jelentette fenyegetéssel.

„Kötelesek vagyunk jobb védelmet biztosítani” – mondta. „Ki fogjuk vizsgálni ezt az incidenst, tanulni fogunk belőle és javítani fogunk”.

צבא ההגנה לישראל on X (formerly Twitter): „אמש, כלי טיס בלתי מאויש של ארגון הטרור חיזבאללה פגע בבסיס צבאי סמוך לבנימינה. כלל הפצועים פונו לבתי החולים והודעה נמסרה למשפחותיהם.באירוע נהרגו ארבעה חיילי צה״ל ושבעה חיילים נפצעו באורח קשה>> pic.twitter.com/H2z3fbm2Mz / X”

אמש, כלי טיס בלתי מאויש של ארגון הטרור חיזבאללה פגע בבסיס צבאי סמוך לבנימינה. כלל הפצועים פונו לבתי החולים והודעה נמסרה למשפחותיהם.באירוע נהרגו ארבעה חיילי צה״ל ושבעה חיילים נפצעו באורח קשה>> pic.twitter.com/H2z3fbm2Mz

A támadással kapcsolatos első vizsgálat azt jelezte, hogy a Hezbollah által indított két drón a tenger felől hatolt be az izraeli légtérbe – tudta meg a Times of Israel. Mindkettő „Mirsad” drón volt, amelyet Iránban Ababil-T néven ismernek. A típus a Hezbollah fő kamikaze drónja, és használatuk egyeltalán nem példátlan.

Az Alma Center, egy Hezbollah jelentette biztonsági kihívásokra összpontosító izraeli kutatóintézet szerint a drón „120 kilométeres támadási távolsággal, 370 kilométer/órás végsebességgel, akár 40 kilogramm robbanóanyag szállítására alkalmas, és akár 3000 méteres magasságban is képes repülni”.

Amerika és az arab államok titkos tárgyalásokat kezdeményeztek Iránnal

Izrael nélkül próbálnak tető alá hozni egy átfogó tűzszünetet.

A hírek szerint mindkét drónt követték az izraeli radarok, és az egyiket lelőtték a Haifától északra fekvő partoknál. 

Az IAF repülőgépei és helikopterei üldözőbe vették a második drónt is, de azt elveszítették a radarok, így elvesztették a nyomát, valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a földhöz. 

Nem szólaltak meg a szirénák, mert a feltételezés az volt, hogy lezuhant vagy elfogták, miután eltűnt.

A hadsereg szerint összesen több mint 115 lövedéket lőtt ki a Hezbollah izraeli területre vasárnap a drónokon kívül, ami rendszeresen működésbe hozta a szirénákat Haifa térségében és Galilea egész területén.

Egyik támadásban sem jelentettek sérülteket.

Miért nem pusztítja el Izrael az iráni légierőt? 

Az iráni ballisztikus rakétatámadás óta azt találgatja mindenki, hogy milyen megtorlócsapást fog indítani Izrael az Iszlám Köztársaság ellen.

Axios: Washington hamarosan rábólint az Irán elleni izraeli megtorlócsapásra

A jelenlegi izraeli tervek még mindig kicsit agresszívebbek, mint amennyire a Fehér Ház szeretné, mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.