Erdogan: Izrael a legkonkrétabb fenyegetés a regionális és globális békére

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton felszólította Oroszországot, Szíriát és Iránt, hogy vezessenek be szigorúbb intézkedéseket Szíria területi integritásának védelmében, válaszul a Damaszkuszban tartott iráni fegyverek ellen a közelmúltban végrehajtott, Izraelnek tulajdonított légicsapásra. A török médiának adott interjújában Erdogan hangsúlyozta, hogy az izraeli csapásokat követően azonnali cselekvésre van szükség.

„Megvédjük a sürgős és tartós békét Szíriában… Izrael a legkonkrétabb fenyegetés a regionális és globális békére” – jelentette ki Erdogan, aki nyilvánvalóan „elfelejtette” megemlíteni, hogy a szíriai polgárháború 2011 óta zajlik és semmiféle békéről nem lehet az országban beszélni, ahogy saját országának szerepét sem ecsetelte a majd’ másfél évtized óta zajló konfliktusban.

Erdogan hangsúlyozta továbbá:

„Elengedhetetlen, hogy Oroszország, Irán és Szíria hatékonyabb intézkedéseket tegyen ezzel a helyzettel szemben, amely a legnagyobb fenyegetést jelenti Szíria területi integritására”.

Az évek óta tartó feszültségek után Izrael és Törökország a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-i, Izrael elleni támadása előtt a megbékélés felé tartott, de tavaly október 7-e után Erdogan folyamatosan verbálisan támadja Izraelt.

Egy beszédében korábban a török elnök azt mondta, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „e század egyik legnagyobb atrocitását követte el Gázában, és máris Gáza mészárosaként írta be nevét a történelembe”.

Júliusban Erdogan Izrael lerohanásával fenyegetőzött, mondván:

„Erősnek kell lennünk, hogy Izrael ne tehesse meg ezeket a dolgokat a palesztinokkal. Ahogyan Karabahba és Líbiába is bevonultunk, ugyanezt fogjuk tenni Izraellel is. Nincs mit tenni, erősnek kell lennünk”.

Ezután tovább ostorozta Izraelt, azt állítva, hogy az „barbár cselekedeteket követett el”, és hogy „Gáza a világ legnagyobb koncentrációs táborává vált”.

Májusban Erdogan azzal dicsekedett, hogy a Hamász terrorszervezet több mint 1 000 tagját kezelik Törökország-szerte kórházakban.

Miután megjegyzései címlapokra kerültek, mivel Törökország a NATO tagja, egy török tisztviselő azt mondta, hogy Erdogan általában a Hamász által irányított Gázai övezet palesztin arabjaira gondolt, nem pedig a Hamász tagjaira.

Geert Wilders: „Teljesen őrült” az Izrael megtámadásával fenyegetőző Erdogan

A holland politikus szerint nincs helye a NATO-ban az iszlamofasiszta török elnöknek.