Amerikai légvédelem is besegít Izrael védelmébe

Izraeli sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok Izraelbe is telepít a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) légvédelmi rendszerből, hogy zsidó állam felkészülhessen Irán általi ballisztikus rakéták elfogására.

A jelentés szerint egy ilyen döntés arra késztetné az Egyesült Államokat, hogy amerikai katonákat állomásoztasson Izraelben a THAAD rendszer működtetésére.

A THAAD amerikai légvédelmi rendszer izraeli földön történő működtetéséről szóló döntés az Irán elleni várható izraeli válaszcsapásra adott reakcióra való felkészülés lenne.

Az október 7-i, Izrael elleni Hamász-terrortámadásokat követően Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szintén a THAAD-rendszer Izraelbe telepítését javasolta – írja a Foundation for Defense of Democracies (FDD).

Austin akkoriban további Patriot-zászlóaljak telepítését is szorgalmazta a Közel-Keleten, hogy növeljék az amerikai erők védelmét – tette hozzá az FDD.

Mi az a THAAD rendszer?

A THAAD rendszer az amerikai ballisztikus rakétavédelem középső szintjének számít, és egy, az izraeli Vaskupolához hasonlóan működő mobil rendszer, amely „olyan »hit-to-kill« elfogórakétát lő ki, amely képes a légkörön belül és kívül ballisztikus rakéták legyőzésére” – jegyezte meg az FDD.

Nem ez volna az első eset, hogy az Egyesült Államok e fejlett légvédelmi rendszerét a Közel-Keletre telepítené. 2019-ben ugyanis már küldött THAAD rakétavédelmi eszközöket Szaúd-Arábiába, miután Irán megtámadta a szaúd-arábiai olajlétesítményeket – közölte az amerikai védelmi minisztérium egy akkor kiadott közleményben.

A korábbi amerikai védelmi miniszter, dr. Mark T. Esper szerint az akkori döntés a „támogatás legújabb megnyilvánulása” volt, és mintegy 3000 amerikai személyt érintett. Hozzátette azt is, hogy az akkoriban zajló iráni provokációk még nagyobb támogatási erőfeszítésekre adtak okot a térségben.

Még 2012-ben az Egyesült Arab Emírségek is megpróbálta megszerezni a THAAD rendszert, és a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség szerint 1,135 milliárd dollár becsült költségért kérte a rakéták esetleges eladását.

A javasolt eladástól azt várták, hogy megerősíti az „Egyesült Arab Emírségek képességét a térség jelenlegi és jövőbeni fenyegetései ellen, és csökkenti az amerikai erőkre való utaltságot” – tette hozzá a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, a The Jerusalem Postban megjelent értesülés szerint.

Arab szakértő: Egzisztenciális válságba került az iráni iszlamista rezsim

Ez a válság még a Szaddám Huszein rezsimje elleni, nyolcéves háborút is felülmúlja – véli Szalem AlKetbi, Egyesült Arab Emírségekbeli politikai elemző.