Middle East Eye: Moszad ügynök lehet a Libanonban „eltűnt” iráni tábornok

Eszmail Gháni dandártábornok, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Kudsz Erőjének vezetője szívrohamot kapott, miközben Teheránban a hírszerzési kiszivárogtatásokkal kapcsolatos vizsgálat részeként kihallgatták – jelentette csütörtökön az arab média.

A Sky News Arabia iráni forrásokra hivatkozva közölte, hogy a parancsnokot az iszlám köztársaság biztonsági erői kórházba szállították.

A Gháni elleni vizsgálatot azt követően indították el, hogy felmerült a gyanú, hogy hivatalának vezetője „egy Iránon kívül élő közvetítőn keresztül” kapcsolatban állt az izraeli hírszerzéssel 

– állította a Sky News Arabia.

Korábban csütörtökön a Middle East Eye, egy brit székhelyű, katari finanszírozású médium „tíz teheráni, bejrúti és bagdadi forrásra” hivatkozva azt állította, hogy Ghánit és társait őrizetbe vették, azt követően, hogy Irán vizsgálatot indított a súlyos biztonsági rések miatt.

Iránnak „komoly gyanúja” van arra, hogy Jeruzsálem beszivárgott az IRGC soraiba – mondta a lapnak az egyik Irán által támogatott terrorista csoport parancsnoka, hozzátéve, hogy „jelenleg mindenki ellen vizsgálat folyik”.

Ghánit, aki azután vette át az elit Kudsz Erők irányítását, hogy elődjét, Kasszem Szolejmánit 2020-ban egy amerikai dróncsapás következtében megölték Bagdadban, utoljára szeptember 29-én látták nyilvánosan a Hezbollah teheráni irodáiban tett látogatás alkalmával.

Nem fog hiányozni: „Eltűnt” az iráni elit erők dandártábornoka

Nyoma veszett Libanonban Kászem Szolejmáni utódjának, az Iszlám Forradalmi Gárda Kudsz Erőinek parancsnokának.

Az izraeli és arab médiában a hétvégén megjelent hírek szerint az iráni parancsnok megsebesülhetett vagy meghalt az IDF egyik bejrúti légicsapásában.

A The New York Times által idézett három iráni tisztségviselő szerint Gháni azért utazott a libanoni fővárosba, hogy segítsen a Hezbollahnak, miután egy sor pusztító izraeli támadás megzavarta a parancsnoki láncot, beleértve a szeptember 27-i légicsapást, amely megölte a vezetőjét, Hasszán Naszrallahot.

Gháni feltűnően hiányzott a Naszrallahra emlékező és Ali Hámenei ajatollah legfelsőbb vezető által vezetett október 4-i teheráni megemlékezésről.

Egy Bejrútban állomásozó IRGC-tag a Timesnak elmondta, hogy az iráni tisztviselők hallgatása „pánikot kelt a rangidős tagok körében”.

Szerdán azonban a Kudsz Erők egyik tanácsadója azt mondta az iráni félhivatalos Tasnim hírügynökségnek, hogy Gháni „tökéletes egészségnek örvend, és a következő napokban megkapja a Fath-érmet a legfelsőbb vezetőtől”.

Fő a biztonság: Moszad-ügynök volt az iráni Moszad-ellenes egység vezetője

Megdöbbentő nyilatkozatot tett Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök.

Emellett források azt mondták az Al-Hadath és az Al Arabiya szaúdi kiadványoknak, hogy Gháni „elszigeteltségben” van a magas rangú iráni tisztviselők közelmúltbeli meggyilkolását követően. A teheráni Mehr félhivatalos hírügynökség szombaton biztonsági forrásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Gháni „kiváló egészségnek örvend”.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök a múlt hónap végén a CNN Türknek azt mondta, hogy Teherán korábban létrehozott egy egységet a Moszad iráni műveleteinek elhárítására, majd 2021-ben kiderült, hogy annak vezetője a Moszad kettős ügynöke volt.

Ahmadinezsád szerint az egység vezetőjén kívül az egység mintegy 20 másik tagja is Moszad-ügynök volt. Hozzátette, hogy ezek az ügynökök 2018-ban részt vettek az iráni nukleáris fegyverprogrammal kapcsolatos dokumentumok ellopásában.

„Izrael komplex műveleteket szervezett Iránon belül. Könnyen tudtak információkhoz jutni. Iránban még mindig hallgatnak erről” – mondta a volt iráni vezető a hírcsatornának.

A türelem győzelmet terem: Hogyan szivárogtak be az izraeli kémek a Hezbollahba?

Alapvető szemléletváltásra és a terroristák arroganciájára volt szükség ahhoz, hogy az ezekben a hetekben látott akciókat végre tudja hajtani Izrael.

Már Iránban is kitört a pánik a Libanonban felrobbanó adóvevők miatt

Már megkezdődött az Iszlám Forradalmi Gárda közép- és magas rangú tagjainak átvilágítása.