Időben lépett az elhárítás: Terroristák akarták ledönteni a tel-avivi tornyokat

Az izraeli biztonsági erők szerdán nyilvánosságra hozták, hogy egy hónapig tartó titkos nyomozást követően meghiúsítottak egy terrorista tervet, amelynek célja a tel-avivi Azrieli Center felrobbantása volt.

A tervvel kapcsolatban az izraeli rendőrség és a Sin Bét öt gyanúsítottat tartóztatott le, akik a Közép-Izraelben található arab-izraeli Tajibe város lakói voltak

– jelentette a 12-es csatorna.

A 20-as éveikben járó gyanúsítottak az Iszlám Állam tagjai voltak, amely 2014-ben elfoglalta Északnyugat-Irak és Kelet-Szíria nagy területeit, hogy aztán 2019-ben elveszítse az ellenőrzést az iraki, kurd és amerikai erőkkel szemben.

A terroristák tervében lövöldözéses támadás és autós robbantás szerepelt a tornyok ledöntésére.

A nyomozás szerint a gyanúsítottak szíriai terrortámadásokról készült videókat néztek, és a tornyok ledöntéséhez szükséges robbanóanyag mennyiségét vitatták meg.

„Sokszor próbáltam öngyilkos lenni” – mesélte a Gázából kimentett szexrabszolga

Fawzia Amin Szidót 11 éves korában rabolták el Irakból, nemrég pedig egy izraeli és amerikai művelet során mentettek ki a Hamász fogságából.

A vádiratot várhatóan a következő napokban teszik közzé.

Az Azrieli Center három toronyból áll, egy háromszögletűből, egy négyzet alakúból és egy kör alakúból, magasságuk 150 és 186 méter között változik. Egy negyedik, spirál alakú torony építése folyamatban van.

A terrorsejt két vezetője, Mahmoud Azam és Ibrahim Sejk Júszef a központi ISIS-hez akart látogatni, és kapcsolatban állt a szervezet tagjaival. Három másik személyt is beszerveztek – Szajed Masarwát, Abdullah Baranszit és Abdel Kareem Baranszit.

A gyanúsítottak azért választották az Azrieli Központot, mert az egy nagy forgalmú terület, ahol egy népszerű bevásárlóközpont is található. Állítólag más támadásokat is terveztek.

Terroristák akartak végezni a Real Madrid focistáival

A támadást az Interpol, az FBI és a spanyol Civil Gárda közösen hiúsította meg.

Iszlamista terroristák terveztek mészárlást Taylor Swift bécsi koncertjén

Tízezrek élete forgott veszélyben az Ernst Happel-stadionban.