Axios: Washington hamarosan rábólint az Irán elleni izraeli megtorlócsapásra

Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai telefonbeszélgetésük során közelebb kerültek a megegyezéshez az Irán ellen tervezett izraeli megtorlás mértékét illetően – közölte három amerikai és izraeli tisztségviselő az Axiossal.

A Biden-kormányzat tudomásul vette, hogy Izrael hamarosan nagyszabású támadást indít Irán ellen, de attól tart, hogy bizonyos célpontokra mért csapások drámaian kiélezhetik a regionális háborús helyzetet.

A jelenlegi izraeli tervek még mindig kicsit agresszívebbek, mint amennyire a Fehér Ház szeretné, mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

A Biden-Netanjahu telefonbeszélgetés után azonban egy amerikai tisztviselő azt mondta: „A helyes irányba haladunk”. Egy másik amerikai tisztviselő szerint a kormányzat a telefonbeszélgetés után „egy kicsit kevésbé volt ideges” Izrael terveit illetően.

A magas rangú izraeli tisztviselő azt is elmondta, hogy a támadás természetével és kiterjedésével kapcsolatban csökkentek a szakadékok az USA és Izrael között.

Az amerikai tisztviselők szerint a Biden-Netanjahu telefonbeszélgetés a Biden-kormányzat és az izraeli kormány közötti közel két hetes konzultáció csúcspontja volt azóta, hogy Irán mintegy 180 rakétát lőtt ki Izraelre október 1-én.

Szerdán, a Biden és Netanjahu közötti telefonbeszélgetést megelőzően külön telefonbeszélgetésre került sor Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Ron Dermer izraeli stratégiai ügyekért felelős miniszter között – közölték amerikai tisztviselők.

Miért nem pusztítja el Izrael az iráni légierőt? 

Az iráni ballisztikus rakétatámadás óta azt találgatja mindenki, hogy milyen megtorlócsapást fog indítani Izrael az Iszlám Köztársaság ellen.

A Sullivan-Dermer telefonbeszélgetés volt az eddigi legrészletesebb megbeszélés az Egyesült Államok és Izrael között Jeruzsálem terveit illetően.

Biden és Netanjahu megerősítette a Sullivan és Dermer által a telefonbeszélgetésük során elért néhány megegyezést – mondták magas rangú amerikai és izraeli tisztviselők.

Az izraeli biztonsági kabinet helyi idő szerint csütörtök este ült össze tárgyalni az Irán elleni támadási tervekről és a Biden-kormánnyal történt megegyezésekről – mondják izraeli tisztviselők.

A biztonsági kabinet valószínűleg felhatalmazza Netanjahut és Joáv Gallant védelmi minisztert, hogy meghatározzák a támadás időzítését.

Amerikai és izraeli tisztviselők szerint csütörtökön folytatódtak és a következő napokban is folytatódnak az USA és Izrael közötti munka szintű konzultációk az Irán elleni megtorlásról.

Gallant a jövő hét elején Washingtonba utazhat, hogy folytassa a megbeszéléseket Sullivannal és Lloyd Austin védelmi miniszterrel.

NYT: Kiderült, milyen célpontokra csaphat le Iránban az izraeli légierő 

Izrael várhatóan nem fog csapást mérni iráni nukleáris létesítményekre válaszul Teherán múlt heti ballisztikus rakétatámadására – írja a New York Times.

Amerika és az arab államok titkos tárgyalásokat kezdeményeztek Iránnal

Izrael nélkül próbálnak tető alá hozni egy átfogó tűzszünetet.