Videó: Izrael területére átnyúló Hezbollah-alagutat semmisített meg az IDF

Az izraeli légierő harci gépei „kiterjedt” csapásokat hajtottak végre a Hezbollah dél-libanoni földalatti infrastruktúrája ellen – derült ki az IDF közleményéből.

Az Izraeli Védelmi Erők katonái megsemmisítették a Hezbollah terrorszervezet egyik alagútját, amely mintegy 10 méterrel átjutott Libanonból szuverén izraeli területre – közölte a hadsereg kedd este.

A közlemény szerint az alagútnak nem volt kijárata izraeli területen, bár az útja keresztezte a kék vonalat – az ENSZ által elismert határvonalat, amely Jeruzsálem 2000-ben történt libanoni kivonulását követően állapítottak meg – Zar’it, a határhoz közeli Felső-Galileában lévő mezőgazdasági közösség területén.

Az alagutat az elmúlt hónapokban lokalizálták az IDF célzott terrorellenes művelete során, amelynek célja a Hezbollah dél-libanoni infrastruktúrájának megsemmisítése volt – jelentette be a hadsereg.

„Az alagút teljes [izraeli] műveleti ellenőrzés alatt állt, amíg a csapatok meg nem érkeztek a területre [az IDF szárazföldi manőverének részeként], hogy megakadályozzák, hogy terrorcselekmények végrehajtására használják” – jegyezte meg a közlemény.

Az IDF elitalakulatai fegyvereket és robbanóeszközöket, valamint páncéltörő rakétákat találtak az alagútban.

„Az IDF folytatja a pontos hírszerzésen alapuló korlátozott, helyi, célzott szárazföldi műveleteit és a célzott légicsapásokat Dél-Libanonban, amíg a Hezbollah nem jelent többé fenyegetést Észak-Izrael polgári lakosságára” – közölte a hadsereg.

A közlemény megjegyezte, hogy eddig nem találtak további alagutakat.

Nem mindenki óhajt mártír lenni: A Hezbollah egyik vezetője már tűzszünetet akar

A Hezbollah helyettes vezetője, Naim Kasszem először jelezte, hogy a terrorszervezet helyesli a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítéseket.

eruzsálem fokozta a Hezbollah elleni támadásokat, amióta szeptember 17-én hivatalos háborús célként megfogalmazta az evakuált izraeli civilek északra való visszatérését.

Az izraeli légierő azóta többször támadta a Hezbollah vezetőségét annak dél-bejrúti erődjében, megölve Haszan Naszrallah terrorvezért és feltételezett utódját, Hásem Szafieddint.

A múlt héten az Izraeli Védelmi Erők szárazföldi műveletet indítottak Dél-Libanonban, amelynek célja a Hezbollah terrorista infrastruktúrájának felszámolása az izraeli határon.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter korábban azt mondta 25 országbeli kollégáinak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács 1701-es határozatának végrehajtása az egyetlen módja annak, hogy Jeruzsálem beleegyezzen a Hezbollahhal való tűzszünetbe.

Ez a határozat előírja, hogy a Hezbollah terroristái nem tevékenykedhetnek a Litani folyótól délre, mintegy 18 mérföldre (30 kilométerre) északra az izraeli határtól.

A határozat, amelyet az IDF és a Hezbollah közötti 2006-os második libanoni háborút követően fogadtak el – és amelyet Bejrút és Jeruzsálem is ratifikált -, a libanoni terrorcsoport lefegyverzésére is felszólít.

Botrányos: Élő pajzsként védik az UNIFIL ír békefenntartói a Hezbollah állásait

Súlyos vádakat fogalmazott meg az IDF-el szemben az Izrael-ellenességéről ismert ír elnök.

Folytatja a Hezbollah felszámolását az izraeli hadsereg

A libanoni terrorszervezet minden vezetőjét és több száz terroristáját sikerült már likvidálni.