NYT: Kiderült, milyen célpontokra csaphat le Iránban az izraeli légierő 

Izrael várhatóan nem fog csapást mérni iráni nukleáris létesítményekre válaszul Teherán múlt heti ballisztikus rakétatámadására – írja a New York Times.

Meg nem nevezett tisztségviselők azt mondták a lapnak, hogy Izrael ehelyett valószínűleg katonai bázisokra, vagy hírszerzési célpontokra összpontosít, de célba veheti akár az iráni vezetést is,

illetve később a nukleáris programot is, ha Irán újabb válaszcsapást mér rá.

A Times szerint korábbi és jelenlegi magas rangú izraeli tisztviselők „elismerték a kételyeiket”, hogy Izrael képes lenne-e komoly károkat okozni Irán nukleáris programjában.

A lap megkérdőjelezi, hogy egy esetleges csapás elég hatékony lenne-e ahhoz, hogy kellőképpen akadályozza az atomprogramot, vagy ehelyett Teherán csak felgyorsítaná azt.

A Times értesülései szerint Washington ehelyett a szabotázsokat, a diplomáciát és szankciókat szorgalmaz az iráni atomprogrammal szembeni legjobb megoldásként.

A New York Times emlékeztet, hogy Izraelnek hosszú évekig nem volt valódi terve az iráni atomprogram megtámadására, ehelyett a Hezbollahra összpontosított, egészen addig, amíg Naftali Bennett 2021-ben miniszterelnökké nem vált. Bennett, aki az utóbbi napokban egyre hangosabban követelte az iráni atomprogram elleni csapást, gyorsan „új gyakorlatokat rendelt el, hogy szimulálja légierő a nagy távolságokba repülést Irán felé, és új erőforrásokat fordított az előkészületekre”.

Benkő Levente: Magyar érdek fűződik egy erős és sikeres Izrael fennmaradásához

A volt izraeli nagykövet, a Digitális Szuverenitás Központ nemzetközi igazgatója a Facebook-oldalán tett közzé egy elemzést a közel-keleti helyzetről.

Biden fegyvereket ígér Izraelnek, ha nem támadja az iráni atom- és olajipart

A Biden-kormányzat „kompenzációs csomagot” ajánlott Izraelnek egy „visszafogott” megtorló támadásért cserébe.