Nem fog hiányozni: „Eltűnt” az iráni elit erők dandártábornoka

Az iráni hatóságok „vizsgálják annak lehetőségét”, hogy Eszmail Gháni meghalt vagy megsebesült egy múlt heti izraeli támadásban, amelynek célpontja Hásem Szafieddine, a Hezbollah meggyilkolt vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak a lehetséges utódja volt.

Iránban vizsgálják az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Kudsz Erőinek parancsnokának, Eszmail Gháninak a hollétét, aki a The New York Times szerint a múlt héten Bejrútba utazott, hogy találkozzon a Hezbollah tisztviselőivel. 

Ghánit utoljára a múlt héten látták nyilvánosan a Hezbollah teheráni irodáiban.

Az izraeli és arab médiában szombaton megjelent hírek szerint Gháni megsebesülhetett vagy meghalhatott egy Bejrútban a Hezbollahra mért izraeli légicsapásban.

Elődjét, Kásszem Szolejmáni-t 2020-ban egy amerikai dróncsapás ölte meg Irakban.

A The New York Times által idézett három iráni tisztségviselő szerint a 67 éves Gháni a libanoni fővárosban tartózkodott, hogy segítsen a Hezbollahnak a pusztító izraeli támadássorozatot követően a szétvert parancsnoki lánc újjászervezésében.

Utoljára két nappal azután látták nyilvánosan Teheránban, hogy Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető meghalt egy bejrúti izraeli csapásban.

Ez gyors volt: Úgy tűnik, Izrael máris likvidálta Naszrallah utódját

Az Al Hadath szaúdi hírügynökség információi szerint a csapás sikeres volt, és végzett Szafieddinével.

Gháni feltűnően hiányzott az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenej ajatollah által vezetett pénteki teheráni imáról is, amelyen Naszrallahra emlékeztek.

Egy Bejrútban állomásozó IRGC-tag a Timesnak elmondta, hogy a magas rangú iráni tisztviselők hallgatása Gháni hollétéről „pánikot kelt a rangidős tagok körében”.

Az izraeli 12-es csatorna szombaton jelentette, hogy Ghánit valószínűleg eltalálták abban a légicsapásban, amely csütörtökön késő este a Bejrút Dahíje negyedében lévő földalatti bunkerben lévő Hásem Szafieddine-t vette célba. Három izraeli tisztviselő megerősítette az Axiosnak, hogy Szafieddine volt a csapás célpontja.

John Spencer: Izrael visszanyerte az elrettentő erejét

A Modern War Institute városi hadviselés szakértője szerint Izrael mostani háborúja nem hasonlítható össze semmilyen korábbi katonai konfliktussal.

Források azonban azt mondták az Al-Hadath és az Al-Arabiya szaúdi hírügynökségeknek, hogy Gháni „elszigetelődött” a közelmúltban elkövetett, magas rangú iráni tisztviselők elleni merényleteket követően. Az iráni félhivatalos Mehr hírügynökség szombaton biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Gháni „kiváló egészségnek örvend”.

Szafieddine, Naszrallah lehetséges utódjával péntek óta nincs kapcsolat

– mondta egy libanoni védelmi forrás szombaton a Reutersnek. Több forrás is megerősítette a hírügynökségnek, hogy a péntek óta Dahijét ért izraeli csapások megakadályozták, hogy a mentőalakulatok elérjék a csapás helyszínét.

A Hezbollah nem kommentálta Szafieddine sorsával kapcsolatos híreket.

Az IDF pénteken közölte, hogy még mindig értékeli a csütörtök esti légicsapásokat, amelyek a terrorcsoport hírszerzési főhadiszállását célozták. A 12-es csatorna pénteken arról számolt be, hogy izraeli biztonsági tisztviselők egyre biztosabbak abban, hogy megölték Szaffieddinét a támadásban.

Edward Luttwak: Izraelnek ott kell csapást mérnie Iránra, ahol a legjobban fáj

Akár a jelenlegi ajatollah-rezsim végét és az iráni kitartottak összeomlását is elhozhatná egy izraeli válaszcsapás, amely a perzsa olajexportot venné célba.