Biden fegyvereket ígér Izraelnek, ha nem támadja az iráni atom- és olajipart

A Biden-kormányzat „kompenzációs csomagot” ajánlott Izraelnek, ha az a Teherán október 1-jei támadása miatti megtorlás részeként tartózkodik bizonyos iráni célpontok megtámadásától – jelentette vasárnap az izraeli Kan News közszolgálati műsorszolgáltató.

Az amerikai tisztviselők a jelentés szerint „széles körű diplomáciai támogatást és további katonai segítséget” ajánlottak izraeli kollégáiknak, ha bizonyos iráni célpontokat megkímélnek.

Egy izraeli tisztviselő a Kan-nak azt mondta: „Az Egyesült Államokat szövetségesünknek tekintjük, és mindig készek vagyunk meghallgatni. 

Ugyanakkor mindent megteszünk, ami szükséges Izrael polgárainak és Izrael biztonságának védelmében”.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a tervek szerint szerdán utazik az Egyesült Államokba egy „sürgős, 24 órás látogatásra”, amelynek keretében találkozik Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és másokkal.

„Fontos számunkra, hogy megbeszéléseket folytassunk az országaink közötti stratégiai együttműködésről és a védelmi együttműködésről az Irán és megbízottjai által jelentett fenyegetések fényében” – mondta Gallant vasárnap este a Fox Newsnak.

„Akkor vagyunk erősek, ha összedolgozunk, és erről szeretnék megbizonyosodni” – tette hozzá az izraeli védelmi miniszter.

„Izrael válaszolni fog a példátlan iráni támadásra, az általunk választott módon, az általunk választott időben és helyen” 

– mondta, figyelmeztetve, hogy »minden terítéken van« a lehetséges célpontok tekintetében.

Edward Luttwak: Izraelnek ott kell csapást mérnie Iránra, ahol a legjobban fáj

Akár a jelenlegi ajatollah-rezsim végét és az iráni kitartottak összeomlását is elhozhatná egy izraeli válaszcsapás, amely a perzsa olajexportot venné célba.

Október 1-jén az Iszlám Köztársaság mintegy 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, amit megtorlásnak tekintett Hasszan Naszrallah Hezbollah vezető és más Teheránnal szövetséges terrorista vezetők Libanonban történt célzott likvidálásáért. 

Jeruzsálem a hírek szerint jelentős megtorlásra készül a rezsim ellen, amely magában foglalhatja nukleáris létesítmények és olajmezők célba vételét is, bár Joe Biden amerikai elnök mindkét lehetőséggel szemben ellenvetését fejezte ki.

Egy magas rangú jeruzsálemi politikai forrás az Israel Hayom napilapnak vasárnap este azt mondta, hogy Izrael nem érdekelt egy elhúzódó kimerítő háborúban az iszlám köztársasággal, és hogy válasza olyan lesz, 

„amely arra készteti Iránt, hogy átgondolja, bele akar-e menni egy elhúzódó konfliktusba”.

Gallant arra figyelmeztetett, hogy Izrael „erős a védelemben és a támadásban, és ez tükröződni fog az általunk választott módon, az általunk választott időben és helyen”.

„Aki azt gondolja, hogy azzal, hogy megpróbálnak kárt okozni Izraelnek, elriasztanak minket a fellépéstől, az nézze meg [a gázai és bejrúti operatív eredményeinket]” – tette hozzá a védelmi miniszter.

Késik az amerikai bombák, Apache-helikopterek és buldózerek izraeli szállítása

Republikánus szenátorok szerint Bidenék izraeli életeket kockáztatnak a fegyverszállítások késleltetésével.

Már meg sem lepődünk: Izrael helyett Katarnak adják el a fegyvereiket a németek

A Bild leleplező cikkéből kiderül, hogy a német kormány képmutatásának nincsen párja.