Netanjahu: Izrael nem nézi ölbe tett kézzel az iráni támadást

„Kötelességünk válaszolni Iránnak, és ezt meg is tesszük” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombat este az izraeli médiacsatornákon sugárzott üzenetben, miután a világ feszülten figyeli, milyen választ tervez Izrael az Irán által múlt kedden indított példátlan támadásra.

„A világ egyetlen országa sem nézne ölbe tett kézzel egy ilyen támadást, így Izrael sem”

– tette hozzá.

Netanjahu azzal kezdte nyilatkozatát, hogy beszámolt Izraelnek az elmúlt egy hónapban elért háborús eredményeiről. „Körülbelül egy hónappal ezelőtt, a Hamász-zászlóaljak megsemmisítésének vége felé Gázában – elkezdtük teljesíteni azt az ígéretet, amelyet Észak-Izrael lakosainak tettem”.

„Megsemmisítettük Naszrallahot és a Hezbollah felső vezetését. Megsemmisítettük a Radwan erők parancsnokait, akik azt tervezték, hogy megszállják Galileát és az október 7-én történtnél nagyobb és szörnyűbb mészárlást hajtanak végre polgárainkon”

– tette hozzá.

„Irán már kétszer támadott (a mostanit megelőzően még áprilisban — a szerk.), mi pedig több száz rakétát fogtunk el a történelem legnagyobb ballisztikus rakétatámadásából. A világ egyetlen országa sem fogadna el egy ilyen támadást, így Izrael sem, és válaszolni fogunk ezekre a támadásokra”

– zárta beszédét.

Netanjahu megjegyzései nagyjából fél órával azután hangzottak el, hogy Daniel Hagari, az IDF főszóvivője szintén nyilatkozatot tett a sajtónak, hogy tájékoztassa az IDF előrehaladásáról a két napos zsidó újév és a sábát alatt.

Hagari kitért az IDF Iránnal szembeni válaszlépéseire is, mondván: „Az IDF az általa megfelelőnek ítélt időben és módon fog válaszolni Iránnak”.

John Spencer: Izrael visszanyerte az elrettentő erejét

A Modern War Institute városi hadviselés szakértője szerint Izrael mostani háborúja nem hasonlítható össze semmilyen korábbi katonai konfliktussal.