Hoppá: A Hezbollah alapítója kivégeztetné az iráni ajatollahot

A Hezbollah egykori főtitkára kritizálta az iráni legfelsőbb vezetőt a libanoni és szíriai csipogó-robbanások miatt, és azt követelte, hogy állítsák bíróság elé.

Szubhi al-Tufajli, aki 1982-ben alapította a militáns csoportot, a YouTube-csatornájára feltöltött videóban azt mondta, hogy Hámenei, a Hezbollah libanoni vezetői és „az őket körülvevő összes ember” osztozik a múlt heti támadások „kudarcában”, amikor két nap leforgása alatt felrobbantak a terroristák csipogói, majd adó-vevő készülékei.

Tufajli szerint minden felelősnek „bíróság elé kell állnia”, és a bűnösöket meg kell büntetni, és „minden bűnöst halálra kell ítélni”.

A síita imám, aki 1989 és 1991 között a Hezbollah első főtitkára volt, azt mondta, hogy Hámenei alatt Iránban elterjedt a korrupció. Őt tette tette felelőssé Iszmail Haníje egykori Hamász-vezér meggyilkolásáért is, akit „mártírnak” nevezett.

„Az igazi kudarc nem itt [Libanonban] történt. Itt is kudarcot vallottak, és ők viselik a felelősséget, de a teheráni fő emberük [kudarcot vallott].

A [csipogós] incidens miatt mindannyiukat – kezdve Hámeneivel, a libanoni Hezbollah-vezetőkön keresztül, és bezárólag az őket körülvevő összes emberrel – bíróság elé kell állnia” – mondta Al-Tufajli.

„Ennek egy valódi tárgyalásnak kellene lennie. Tisztának, pontosnak, félelem vagy szeretet nélkülinek kell lennie, és minden embert, aki kudarcot vallott, meg kell büntetni, és minden bűnözőt halálra kell ítélni”.

Egy iráni képviselő szerint a májusban lezuhant iráni elnöknek is volt csipogója

Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja azt állítja, hogy Raiszi halálát akár a csipogója felrobbanása is okozhatta.

Mióta 1998-ban kizárták a Hezbollahból, Al-Tufajli a terrorcsoport vezetésének és az iráni rezsimnek való behódolásának éles hangú kritikusa lett.

Al-Tufajlit 1991-ben Abbasz Al Muszawi váltotta a Hezbollah főtitkáraként, akit a következő évben az izraeliek likvidáltak, megnyitva ezzel az utat Hasszán Naszrallah vezetői pozícióba való emelkedése előtt.

Al-Tufajli, a Hezbollah főtitkáraként eltöltött időszakát súlyos rivalizálás jellemezte a függetlenségre törekvő hívei és a Hámeneihez hű Naszrallah között, akinek frakciója az Irán-barát irányvonalat preferálta.

Hámenei és Rafszandzsáni iráni elnök támogatásával Naszrallah frakciója egyre nagyobb teret nyert, és ez előkészítette az utat ahhoz, hogy 1993-ban ő legyen a Hezbollah harmadik főtitkára.

A YouTube-csatornáján Hámeneihez szólva Al-Tufajli azt mondta:

„Mióta vagy hatalmon, kedvesem? 1989 óta. Az 35 vagy 36 éve.”

– mondta, hozzátéve, hogy a korrupció azóta csak egyre nő.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Már Iránban is kitört a pánik a Libanonban felrobbanó adóvevők miatt

Már megkezdődött az Iszlám Forradalmi Gárda közép- és magas rangú tagjainak átvilágítása.

Bomlik az egység: Irán cserbenhagyta a Hezbollahot

Az iszlamista rezsim kész az utolsó libanoni terroristáig harcolni Izrael ellen.