Irániak ellen emeltek vádat a Trump-kampány meghackelése miatt

Több iráni állampolgár ellen emeltek vádat Donald Trump volt amerikai elnök 2024-es elnökválasztási kampányának feltörése miatt – jelentette a Politico. A gyanúsítottak nevét és számát nem hozták nyilvánosságra. Az igazságügyi minisztérium várhatóan még ma bejelenti a vádakat.

Az amerikai kormány arra a következtetésre jutott, hogy az iráni kormány állt a Trump volt elnök elnöki kampányát célzó hacker- és kiszivárogtatási művelet mögött, amely a Biden-Harris-kampányt is megpróbálta megcélozni.

Az FBI augusztusban tájékoztatta Trumpot előzetes megállapításairól, miután hírügynökségek arról számoltak be, hogy olyan dokumentumokat kaptak, amelyekről feltételezhetően egy magas rangú Trump-kampánytisztviselő fiókjából származnak.

Kamala Harris alelnök kampánya szintén jelentette, hogy a hackerek sikertelenül próbálkoztak a Biden-Harris-kampány ellen.

„Bizonyosak vagyunk abban, hogy az irániak social engineering és egyéb erőfeszítések révén olyan személyekhez igyekeztek hozzáférni, akiknek közvetlen hozzáférésük van mindkét politikai párt elnöki kampányához.

Az ilyen tevékenység, beleértve a lopásokat és a nyilvánosságra hozatalokat, az amerikai választási folyamat befolyásolására irányul”

– közölte az FBI, a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatal (ODNI) és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség (CISA).

„Fontos megjegyezni, hogy ez a megközelítés nem új. Irán és Oroszország nemcsak az Egyesült Államokban alkalmazta ezt a taktikát ebben és a korábbi szövetségi választási ciklusokban, hanem a világ más országaiban is”

– tette hozzá a közlemény.

A héten Trump elárulta, hogy tájékoztatták őt egy iráni összeesküvésről, amelynek célja az ő meggyilkolása volt.

„Történtek fenyegetések az életemre Irán részéről” – írta Trump szerda reggel közösségi médiaoldalán.

„Az egész amerikai hadsereg figyel és vár. Irán már tett olyan lépéseket, amelyek nem jöttek be, de újra megpróbálják. Nem jó a helyzet senki számára”.

Hozzátette: „Több ember és fegyver vesz körül, mint amennyit valaha láttam. Köszönöm a Kongresszusnak, hogy egyhangúlag jóval több pénzt hagyott jóvá a titkosszolgálatnak, kétpárti szavazásban mindenki támogatta. Jó látni, hogy a republikánusok és a demokraták összefognak valamiben!”

Kedden Trump kampánya azt közölte, hogy tájékoztatták őt

„valós és konkrét fenyegetésekről Irán részéről, hogy merényletet követnek el ellene, hogy destabilizálják és káoszt szítsanak az Egyesült Államokban”.

Trump: Ha Kamala Harrist megválasztják, Izrael a megsemmisüléssel nézhet szembe

A republikánus elnökjelölt az Izraeli-Amerikai Tanács nyitóülésén élesen bírálta a Biden-Harris kormány Izrael-politikáját és sötét jövőképet festett egy Harris vezette kormányról.