Hetek óta nem ad életjelet magáról a Hamász vezetője

Izraelben megindultak a találgatások Jahja Szinvár lehetséges halála kapcsán.

Az IDF vasárnap kijelentette, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják a Hamász-vezér Jahja Szinvár esetleges haláláról szóló jelentéseket. 

A The Jerusalem Post forrásai elmondták, hogy nincs valós információjuk Szinvár lehetséges haláláról, inkább a védelmi intézményen belüli nézeteltéréseket emlegették az ügy kapcsán.

Egyetlen forrás sem utalt semmilyen konkrét merényletre, amelyet az IDF hajtott volna végre Szinvár megölésére.

A vita inkább abból fakad, hogy Szinvár az elmúlt időszakban nem lépett kapcsolatba a túsztárgyalásokat és a kommunikációját intéző közvetítőivel.

Itt az új terv: Izrael megkímélné Szinvár életét a túszokért cserébe

Egy titkos alternatív terv látott napvilágot a túszmegállapodásra vonatkozóan.

Az is lehetséges, hogy egyes izraeli tisztviselők pszichológiai hadviselést próbálnak alkalmazni a Hamász középszintű parancsnokai ellen, hogy rávegyék őket, hogy kössenek saját alkut, és adják vissza a fogságukban lévő izraeli túszokat a szabadságukért cserébe.

Decemberben már egyszer számos olyan hír szivárgott ki, hogy Szinvár meghalt vagy megsebesült, a Sínai-félszigetre menekült, vagy már nem ő a parancsnok.

Később kiderült, hogy a rejtőzködése részeként egyszerűen csak nem volt elérhető, vagy hogy az összes pletyka pszichológiai hadviselés volt, amellyel a Hamászt próbálták megtörni, miután Hát Júniszt megtisztította az IDF.

Leleplezés: Az IDF szerint összeomlott a Hamász gázai népszerűsége

Olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra az IDF, amelyek azt mutatják, hogy a terrorszervezet titokban meghamisította a közvélemény-kutatások eredményeit.