Egy iráni képviselő szerint a májusban lezuhant iráni elnöknek is volt csipogója

Az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja azt állítja, hogy Raiszi halálát akár a csipogója felrobbanása is okozhatta.

Egy magas rangú iráni tisztviselő szerint Teherán részt vett a Hezbollah által vásárolt csipogók beszerzésében, amelyek a múlt héten Libanonban felrobbantak, és tett utalást is arra, hogy egy ilyen eszköz lehetett felelős az Ebrahim Raiszi iráni elnök halálát okozó májusi helikopterbalesetért.

Mohamad Ahwaze Európában élő iráni újságíró az X-en közzétett bejegyzésében arról számol be, hogy Ahmad Bakhshajes Ardesztáni, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja azt állította, hogy Raiszinak is volt egy „kompromittált” személyhívója.

Telex: Tajvanon készültek a Hezbollah felrobbant csipogói

Dezső András információi szerint valójában egy bolgár cég végeztette a szállítást, és ugyanez a szófiai cég értékesítette a készülékeket a Hezbollahnak.

“Raiszi személyhívót használt, bár az általa használt személyhívó típusa eltérhetett a Hezbollah-erők által használt személyhívók típusától.

A helikopter lezuhanásával kapcsolatban azonban az egyik valószínű forgatókönyv az, hogy a csipogója felrobbant” 

– állította, anélkül, hogy bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna erre.

Szeptember elején Irán hivatalos vizsgálata arra jutott, hogy a májusi balesetet a rossz időjárás okozta, miután a Raiszit és kíséretét szállító helikopter egy ködbe burkolózott hegyoldalnak csapódott Észak-Iránban, megölve az elnököt, a külügyminisztert és hat másik embert.

Nem lehet könnyű Novák Elődnek lenni

Novák Előd bizonyára nem értesült arról, hogy a Hezbollah egy terrorszervezet, nemcsak Izrael, hanem az Egyesült Államok, az Európai Unió és Magyarország szerint is.