Már meg sem lepődünk: Izrael helyett Katarnak adják el a fegyvereiket a németek

Németország szövetségi kormánya továbbra is figyelmen kívül hagyja az izraeli fegyvervásárlási kérelmeket – olvasható a Bild vasárnapi beszámolójában.

A lap azt írta, hogy „nehézfegyver-rendszerek eladását a Katari Emirátusnak – a Hamász terrorszervezet egyik legfontosabb támogatójának – azonban jóváhagyták”.

A Bild szerint „az izraeli kormány már tavaly több ezer darab lőszer beszerzését kérte harckocsijai számára, és további kérések érkeztek más típusú fegyverzetre”.

Az ügyben érintett tisztviselők elmondták, hogy a háború kezdete óta Izrael szinte minden fegyvereladási kérelmét elhalasztották, és csak egy töredékét hagyták jóvá. Nem született döntés a fegyvereladások elutasításáról, de a kérelmeket hosszú időre elakasztották, ami azt az érzést kelti, hogy de facto embargó van érvényben.

A késedelmek a belső vitákból erednek:

míg a német kancellári hivatal és a Nemzetbiztonsági Tanács támogatják az Izraelnek történő fegyvereladásokat, addig a Külügyminisztérium ellenzi azokat.

A Bild újságírója, Björn Stritzel, aki számos megbízható németországi biztonsági forrással rendelkezik, azt írta: „A zsidó állam számára, amely jelenleg több fronton harcol a Hamász és a Hezbollah terrorcsoportok ellen, különösen fontos bizonyos haditechnikai eszközök külföldről történő beszerzése”.

Csendes bojkott: Európa korlátozza az Izraelnek történő lőszereladásokat

Szerbia segítő kezet nyújtott zsidó államnak, de ez nem elég, és az IDF más alternatívák után kutat.

Stritzel megjegyezte:

„2024 első felében a szövetségi kormány valamivel több mint 100 millió euró értékű fegyvereladást hagyott jóvá a dohai uralkodóknak, akik valószínűleg a Hamász terrorszervezet legfontosabb támogatói”.

A BILD információi szerint Katarnak modern RCH 155-ös kerekes önjáró tarackokat szállít Németország.

Az Amerikai Zsidó Bizottság berlini irodájának vezetője, Remko Leemhuis a Bildnek arról, hogy Németország Izrael helyett Katarnak ad el fegyvereket, azt mondta: „Arra is emlékezni kell még egyszer, hogy ezek az emberek hogyan ünnepelték az október 7-i antiszemita tömeggyilkosságot Katarban”.

Hozzátette:

„Mindenkinek ezt kellene szem előtt tartania, amikor a német politikusok legközelebb hangsúlyozzák a különleges német felelősséget Izrael biztonságáért”.

Nem sokkal október 7-e után Olaf Scholz német kancellár Izraelbe látogatott, és feltétel nélküli szolidaritási ígéretet tett Jeruzsálemnek. 

„Nehéz időkben Németországnak csak egy helye van, és ez Izrael mellett van” – mondta, hozzátéve: »Németország támogatja Izrael és polgárai biztonságát«.

Ben-Menachem: Katar veszélyesebb, mint a Hamász vagy a Hezbollah

Az Öböl menti állam olyan probléma, amellyel foglalkozni kell – állítja az izraeli szakértő.