A Hamász videót tett közzé az egyik kivégzett túszról

A terrorszervezet parancsba adta az őröknek, hogy végezzék ki a túszokat, ha az izraeli csapatok megközelítik őket.

A Hamász al-Kasszam Brigádjainak szóvivője, Abu Obajda hétfőn közölte, hogy a palesztin csoport új utasításokat adott ki az őröknek a túszok kezelésére, ha izraeli csapatok közelednek a rejtekhelyeikhez.

„Netanjahu és a megszálló hadsereg egyedül viseli a teljes felelősséget a foglyok haláláért. Szándékosan akadályoztak minden fogolycsere-megállapodást a saját érdekeik miatt, ráadásul szándékosan megöltek több tucat foglyot közvetlen légicsapásokkal” – írta Abu Obajda a Telegramon közzétett üzenetében.

„Legyen mindenki számára világos, hogy a nuszejrati incidenst követően új utasításokat adtunk ki a foglyok őrzésével megbízott mudzsahedineknek.

Ezek az utasítások felvázolják, hogyan kell kezelni a helyzetet, ha a megszálló hadsereg megközelíti azt a helyet, ahol a foglyokat tartják”

– tette hozzá.

A bejelentés után a Hamász közzétett egy videót, amely hasonló üzenettel kezdődött, majd a megölt túsz, Éden Yerushalmi halála előtt rögzített üzenetével folytatódott.

Eylon Levy on X (formerly Twitter): „Hamas didn’t just execute the hostages. It filmed them first. This is Eden Yerushalmi, in the clip her family approved for release. Hamas is a death cult. It must die. pic.twitter.com/8aBUotZgAy / X”

Hamas didn’t just execute the hostages. It filmed them first. This is Eden Yerushalmi, in the clip her family approved for release. Hamas is a death cult. It must die. pic.twitter.com/8aBUotZgAy

A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma engedélyezte a videó nyilvánosságra hozatalát.

„A mi Édenünk, mi is szeretünk téged, és őrülten hiányzol nekünk. Örökre a szívünkben leszel”

– írta a család.

A Hamász bejelentése egy nappal azután történt, hogy az IDF hat megölt izraeli túsz holttestét hozta vissza Gázából: Hersh Goldberg-Polinét, Eden Yerushalmiét, Carmel Gatét, Almog Sarusiét, Alexander Lobanovét és Ori Daninoét.

Mind a hat túszt a Hamász legalább egy nappal a megmentésük előtt kivégezte.

A gázai túszok családjai üzentek a kormánynak: Pusztítsátok el a Hamászt!

Nem mindenki ért egyet a sztrájkkal és a tiltakozással. A Gvura és Tikva Fórum szerint is folytatni kell a katonai nyomásgyakorlást.

Benjamin Netanjahu: Aki túszokat gyilkol, az nem akar alkut

Közleményt adott ki az izraeli miniszterelnök azt követően, hogy a Hamász kivégzett hat izraeli túszt a Gázai övezetben