JC: Húsz izraeli túszt használ élő pajzsként a Hamász bujkáló vezetője

Az izraeli túszok közül csak mintegy húszan vannak a Hamász fogságában, őket Jahja Szinvár körül tartják bilincsben verve, élő pajzsként a terroristák – írja a JC szerzője.

A terrorvezér körülvette magát a túszokkal, akiket a föld alatt tartanak vele együtt – írja Elon Perry, a JC munkatársa. Izraelnek már többször is lehetősége lett volna arra, hogy likvidálja Szinvárt, miután megtalálta az alagutakat, amelyekben rejtőzködött, de a túszok miatt nem engedélyezték a támadást – mondták hírszerzési források.

A többi túsz – élők és holtak – feltehetően kisebb terrorcsoportok kezében van.

A még terrorista kézen lévő többi izraeli túszról szóló információ – amely gázai informátoroktól és elfogott terroristáktól származik – új megvilágításba helyezi a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat Katarban.

Számos izraeli túszt tartanak fogva kisebb terrorcsoportok, például a Palesztin Iszlám Dzsihád, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért, a Mudzsahedin Brigádok, az al-Naszer Szaladin Brigádok és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai – erősítették meg hírszerzési források.

WP: A Hamász vezetője a föld alatt rekedt és kifogyóban vannak a készletei

Jahja Szinvár alkut akar és garanciákat arra, hogy Izrael nem gyilkolja meg őt, de még kivár.

Ezek a csoportok vitában állnak a Jahja Szinvár vezette Hamásszal. Míg Szinvár az izraeli fogságban lévő Hamász-terroristák szabadon bocsátását követeli az izraeli túszokért cserébe, addig a kisebb terrorcsoportok azt akarják, hogy a saját soraikból származó bebörtönzöttek is szerepeljenek a kiszabadulók listáján.

Az ellentét miatt az elmúlt hónapokban a Hamász elleni puccsot fontolgatták ezek a csoportok.

Utóbbiak szerint nem szabad kompromisszumot kötni Izraellel, és ragaszkodnak ahhoz, hogy bármilyen megállapodás foglalja magába az izraeli börtönökből lévő összes terrorista, köztük 1236, gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélt rab szabadon bocsátását.

A kisebb csoportok hajthatatlansága feltehetően felbőszítette Szinvárt, hiszen október 7-én még követték a parancsait.

Bár ritkán ismerik el, a palesztin terroristák közötti belső súrlódások akadályozzák a túszalku létrejöttét. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Szinvár biztonsága a túszoktól függ. A terroristavezér egyebek mellett ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael amerikai garanciával alátámasztott ígéretet tegyen arra, hogy nem likvidálja őt, miután beleegyezett a nála lévő túszok szabadon bocsátásába.

Szorul a hurok? Nőnek öltözve bujkálhat Gázában a Hamász vezetője

Jahja Szinvár állítólag folyamatosan mozgásban van, hogy elkerülje a levadászására irányuló izraeli akciókat.

Bár Katarban újraindultak a tárgyalások, de az áttörés továbbra is várat magára. Izraeli források úgy vélik, hogy Szinvár arra játszik, hogy időt nyerjen, egy szélesebb körű, regionális háború kitörésének reményében, amely lekötné az IDF-et, és a Gázai övezetből Izrael északi részére vezényelnék a katonák többségét.

Ezzel párhuzamosan a Hamász Júdea-Szamáriában (Ciszjordániában) is buzdítja a terroristákat, hogy újabb frontot nyisson Izraellel szemben. Hírszerzési források szerint Szinvár megbízta Zaher Dzsabarint – akit Izraelben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, de 2011-ben egy fogolycsere részeként szabadon engedték -, hogy irányítsa az ottani terroristák tevékenységét.

Dzsabarin jelenleg Törökországból tevékenykedik, izraeli források a Hamász legfőbb finanszírozójának tartják. Úgy tudni, hogy az utóbbi időben nagy összegeket utalt át az Irántól kapott pénzekből az új terror-front felélesztésére.

„Még forró volt a kávé” – percekre volt az IDF a Hamász vezetőjének elfogásától

Dan Goldfus izraeli dandártábornok szerint a Hamász alagútrendszere jelenti a szervezet súlypontját, amit fel kell számolni ahhoz, hogy a Hamászt teljesen legyőzzék.