Made in Germany: Német alkatrészekből épített drón zuhant le Izraelben

A felső-galileai Gonen kibucnál csapódott be a nyugati alkatrészekből álló Hezbollah-drón.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, vasárnap a Hezbollah nagyszabású támadást tervezett Izrael ellen. Az előzetes izraeli értékelések szerint a Hezbollah vasárnap reggeli támadásának fő célpontja valószínűleg a Herzlija melletti Glilot bázis volt, amely a Moszad főhadiszállásának és több katonai hírszerző egységnek is otthont ad.

A The New York Times nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az IDF megelőző csapása azonban semlegesítette azokat a nagy hatótávolságú rakétavetőket, amelyek Izrael központi részét akarták célba venni.

Az izraeli légierő mintegy 100 vadászgépe az IDF hírszerzésének irányításával a hadsereg közlése szerint több ezer Hezbollah-rakétát semmisített meg Dél-Libanonban. A Hezbollah ezt követően több mint 200 lövedéket és drónokat lőtt ki Izraelre.

Az egyik drón a felső-galileai Gonen kibucnál zuhant le. A drónról rövid vizsgálat után kiderült, hogy német alkatrészekből építették:

Dov Gil-Har on X (formerly Twitter): „Dear German friends: this Hezbollah Deutsche drone engine crashed this morning over Kibbutz Gonen in the upper Galilee. Not Staatsräson at all… pic.twitter.com/jqReWjlfq7 / X”

Dear German friends: this Hezbollah Deutsche drone engine crashed this morning over Kibbutz Gonen in the upper Galilee. Not Staatsräson at all… pic.twitter.com/jqReWjlfq7

Az i24NEWS megkeresésére Kai Weinhold, a 3W Professional GmbH ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég „nem adott el semmilyen motort vagy technológiát Iránnak vagy a Hezbollahnak”, de „a képeken látható motor úgy néz ki, mintha a 3W Professional GmbH által gyártott motor lenne”. A motor sorozatszámának ismerete nélkül ezt nem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni”.

„Szörnyű, hogy úgy tűnik, a mi motorjainkat terrorszervezetek ilyen cselekményekre használják” – tette hozzá. „Sajnos nem tudjuk ellenőrizni a termékeink viszonteladását, és nem tudjuk megvédeni magunkat attól, hogy azokat terrorista és bűnözői célokra adják tovább. A motorjaink nem jelentenek veszélyt, hacsak nem élnek vissza velük ilyen szörnyű dolgokra”.

A Neokohn még júliusban számolt be arról, hogy Spanyolországban három, Németországban pedig még egy embert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy egy olyan hálózathoz tartoztak, amely a Hezbollah terrorszervezetnek szállított alkatrészeket az Izrael ellen bevetett kamikaze drónok építéséhez.

A nyomozás Spanyolországban akkor kezdődött, amikor a csendőrség libanoni állampolgárok által vezetett spanyol cégeknél „gyanús műveleteket” észlelt, amelyek során nagy mennyiségű alkatrészt szállítottak olyan drónok gyártásához, amelyek több kilogrammos robbanótöltetek hordozására képesek – áll a közleményben.

A hatóságok úgy vélik, hogy a Hezbollah több száz drónt építhetett ezekből az alkatrészekből.

Hamarosan európai alkatrészekből épített drónok százai hullhatnak Izraelre

A spanyol hatóságok úgy vélik, hogy a Hezbollah több száz drónt építhetett az alkatrészekből.

Izraeli drónokat vehet az egyik legizraelellenesebb európai ország

Képmutatás a köbön.