Meghiúsított terrortámadás Franciaországban: zsinagóga előtt akartak robbantani

A francia rendőrség letartóztatott egy 33 éves algériai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton megpróbálta felgyújtani a dél-franciaországi La Grande-Motte-ban lévő Bét Jákov zsinagógát – közölte Gerald Darmanin francia belügyminiszter.

Mintegy 200 rendőr vadászott a gyanúsítottra, és a terrorizmus elleni ügyészséget bízták meg a nyomozással – közölte Gabriel Attal miniszterelnök.

A terrorizmusellenes ügyészség vasárnap kora reggel közölte, hogy szombat este letartóztattak egy gyanúsítottat Nîmes-ben.

„Mielőtt a rendőrség közbeléphetett volna, a gyanúsított tüzet nyitott a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet. A férfi az arcán sebesült meg”

– áll a hivatal közleményében, hozzátéve, hogy két másik személyt őrizetbe vettek.

„Ez egy antiszemita támadás. Ismét zsidó honfitársainkat vették célba”

– tette közzé Attal az X-en, hozzátéve:

„Nem adjuk fel. Az antiszemitizmussal, az erőszakkal szemben soha nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni”.

Az autórobbanás következtében egy második autó is kigyulladt, és a lángok átterjedtek a zsinagóga bejárati ajtajára, de a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet.

Hen Mazzig on X (formerly Twitter): „BREAKING: At least two cars, one of which contained a gas cylinder, were set on fire this Saturday morning in front of the synagogue in La Grande-Motte, France, causing an explosion and injuring a police officer. pic.twitter.com/9QkL0kbuip / X”

BREAKING: At least two cars, one of which contained a gas cylinder, were set on fire this Saturday morning in front of the synagogue in La Grande-Motte, France, causing an explosion and injuring a police officer. pic.twitter.com/9QkL0kbuip

„Egyértelműen bűncselekménynek minősülő gyújtogatási kísérlet érte ma reggel a La Grande Motte-i zsinagógát. Szeretném biztosítani zsidó polgártársainkat és az önkormányzatot teljes támogatásomról, és közölni, hogy a köztársasági elnök, Emmanuel Macron kérésére minden eszközt mozgósítunk az elkövető felkutatására” – írta Gerald Darmanin francia belügyminiszter az X közösségi médiaplatformon.

„Mindent megteszünk a terrorcselekmény elkövetőjének felkutatására és az imahelyek védelmére”

– tette közzé Macron szombat délben az X-en és együttérzését kifejezve a zsidó közösséggel azt írva: „A gondolataink a zsinagóga tagjaival vannak… és minden zsidóval az országunkban”. Bejegyzését azzal fejezte be, hogy

„Az antiszemitizmus elleni harc egy folyamatos küzdelem, amelyet az egész nemzetnek együtt kell vállalnia”.

Josep Borrell, az EU külügyi képviselője a következőket nyilatkozta:

„A La Grande-Motte-i zsinagóga elleni gyújtogatástámadás egy szörnyű antiszemita cselekedet, amelyet a leghatározottabban elítélek. Gondolataim Franciaország zsidó polgáraival vannak. Az antiszemitizmus és a gyűlölet minden formája elleni rendíthetetlen harc továbbra is közös kötelességünk.”

A Le Parisien francia hírportál birtokába jutott egy fotó a gyanúsítottról – olvasható az X-en közzétett bejegyzésben. A képen, amelyet a zsinagóga előtti térfigyelő kamerák felvételei rögzítettek nem sokkal a támadás előtt, a gyanúsított egy palesztin zászlót visel a derekán – írta a Le Parisien a bejegyzésben, a The Jerusalem Post közlése alapján.

Le Parisien on X (formerly Twitter): „Le Parisien a pu obtenir une photo du suspect recherché, filmé devant la synagogue juste avant l’explosion, issue de la vidéosurveillanceOn peut voir sur le cliché qu’il porte un drapeau palestinien autour des jambesSuivez notre direct ➡️ https://t.co/SVqIaRnhtT pic.twitter.com/vFIsbFSPVQ / X”

Le Parisien a pu obtenir une photo du suspect recherché, filmé devant la synagogue juste avant l’explosion, issue de la vidéosurveillanceOn peut voir sur le cliché qu’il porte un drapeau palestinien autour des jambesSuivez notre direct ➡️ https://t.co/SVqIaRnhtT pic.twitter.com/vFIsbFSPVQ

Forrósodik a helyzet: Nagyszabású Hezbollah terrorakciót hiúsított meg Izrael

Az izraeli hadsereg megelőző csapást mért a terrorszevezet rakétaállásaira.