Az izraeliek Kamala Harrist még Joe Bidennél is kevésbé kedvelik

A JNS/Direct Polls augusztus 19-én az izraeliek körében végzett felmérése szerint, amely a Kamala Harris alelnök és Donald Trump korábbi elnök közötti elnökválasztási versenyről alkotott véleményüket vizsgálta, Harris az izraeliek 28%-ának támogatását élvezi, míg Trumpét 64%-ét, az izraeliek 9%-a nem nyilvánított véleményt — írja a Jewish News Syndicate.

Az e héten végzett felmérésben Harrisnek gyakorlatilag nincs támogatottsága a 18-29 éves izraeliek körében; 93% támogatja Trumpot, szemben az alelnök 7%-os támogatottságával. Az összes korcsoport jóval több mint 50 százalékponttal támogatja Trumpot Harrisszel szemben, kivéve az idősebbeket. A 65 éves és idősebb izraeliek között holtverseny van: 43% támogatja mindkét jelöltet, 14% pedig bizonytalan.

Mivel az Egyesült Államok arra ösztönzi Izraelt, hogy ne tegyen lépéseket Irán vagy a Hezbollah ellen Libanonban, ami a regionális háború kiéleződésének kockázatával járna, a JNS/Direct Polls egy sor kérdést tett fel az izraelieknek arról, hogyan értékelik a Biden-Harris-kormányzat elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, és hogyan vélekednek arról, hogy szembeszálljanak a kormány kívánságaival egy sor sürgető kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy mennyire hisznek Bidennek és Harrisnek, amikor kijelentik elkötelezettségüket Izrael biztonsága iránt, a válaszadók 38%-a azt válaszolta, hogy nagyon bízik az amerikai vezetők Izrael biztonsága iránti elkötelezettségében. Huszonegy százalék azt mondta, hogy valamennyire hisz nekik, 22 százalék azt mondta, hogy kevéssé bízik az elkötelezettségükben, 19 százalék pedig azt mondta, hogy nem bízik az amerikai vezetők Izrael biztonsága iránti elkötelezettségében.

Másrészt az izraelieknek csak 34%-a hisz abban, hogy Biden és Harris elkötelezettek abban, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson. Hatvan százalék nem hisz nekik, 6 százaléknak nincs véleménye.

Az izraeliek ötven százaléka úgy véli, hogy az október 7-i események után Izraelnek kevésbé kellene figyelembe vennie az amerikai kormányzat külügyi és nemzetbiztonsági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját.

Huszonhárom százalék úgy vélte, hogy Izrael álláspontjának változatlannak kellene maradnia az október 6-i állapothoz képest, 22 százalék pedig úgy vélte, hogy Izraelnek nagyobb figyelmet kellene fordítania az amerikai álláspontra.

Az izraeliek 52 százaléka mondta azt, hogy amennyiben az Egyesült Államok arra kéri Izraelt, hogy ne hajtson végre katonai műveletet Libanonban, vagy ne támadja meg Irán nukleáris létesítményeit, Izraelnek dacolnia kell az USA-val, és saját érdekeinek megfelelően kell cselekednie. További 29% azt mondta, hogy ez attól függ, hogy az USA milyen konkrét körülmények között teszi meg a kérést. Az izraeliek 18 százaléka válaszolt úgy, hogy Izraelnek eleget kell tennie egy ilyen amerikai kérésnek.

Biden: Az Izrael-ellenes tüntetők mondanivalójában van igazság

Lanyha érdeklődés kísérte az Izrael-ellenes tüntetést a demokrata nagygyűlés közben Chicagoban.