Bojkottot hirdettek az október 7-én megtámadott kibucok

Két déli település közölte, hogy készek otthont adni a Hamász-mészárlás során megöltek és az elesett katonák emlékére rendezett megemlékezésnek, miután a Gázai övezet határán fekvő kibucok azt mondták, hogy nem vesznek részt rajta.

Miután a kibucok és más gázai határ menti közösségek tiltakoztak a kormány azon szándéka ellen, hogy az október 7-i mészárlásról megemlékezéseket tartsanak délen, Szderót és Ofakim kifejezte, hogy készek közreműködni a megemlékezés megszervezésében. 

A szderóti önkormányzat szerda este közleményben közölte, hogy „részt veszünk minden olyan állami rendezvényen, amely a háborúban meggyilkoltakra és elesettekre emlékezik és megemlékezik róluk”, Ofakim pedig kijelentette, hogy „ha a várost választják arra, hogy a területén tartsák meg a megemlékezést, akkor azt nagy tisztelettel megtesszük”.

Korábban szerdán más kibucok is bejelentették, hogy bojkottálni fogják a megemlékezést. A Nir Oz kibuc, amelynek 29 tagja még mindig túszként van fogva tartva Gázában, közleményben közölte, hogy: „Nem vagyunk hajlandóak részt venni egy politikai megemlékezésen, amelyet a kormány fog levezényelni. Miközben a Hamász fogságában meggyilkolt halottainkat temetjük, nem meglepő, hogy az izraeli kormány és annak vezetője, aki a mai napig kerüli a teljesen elhagyott Nir Oz kibuc meglátogatását, nem kérte a kibuc tagjait, hogy vegyenek részt a szertartáson. 

A megemlékezés helyszíne a legnagyobb kudarcra emlékeztet, amely Izrael államban valaha is bekövetkezett”. 

Magyar felirattal is nézhető az október 7-i eseményeket bemutató film kivonata

Az Abraham Global Peace Initiative által forgatott, a „The End Of The Innocence” („Az ártatlanság vége”) című rövidfilmet a cikkre kattintva megtekintheti.

A közeli Nirim kibuc szintén bejelentette, hogy “nem használhatják őket fügefalevélként” az állami megemlékezéshez. A Jad Mordechaj kibucban szintén megüzente, hogy “szomszédainkhoz hasonlóan mi sem veszünk részt az október 7-i megemlékezésen”. A kibuc majd Szimchát Tóra előestéjén – október 24-én – „a cionizmus és a szolidaritás értékeinek szellemében” tart majd megemlékezést. A kibuc egy közleményben hozzátette: 

„Minden környező kibucot és az elesettek családjait meghívjuk a részvételre”.

Kfar Aza kibuc tagjai is bejelentették, hogy nem vesznek részt az állami megemlékezésen, és saját megemlékezést tartanak.  Megjegyezték, hogy 109 túsz, köztük a Kfar Aza közösség öt tagja még mindig a Hamász fogságában van. „A kormánynak minden izraelivel együtt minden erejét éjjel-nappal a túszok életének megmentésére kellene összpontosítania, és beérhetnék azzal, hogy a zászlót félárbocra eresztik és egy perces néma csendet tartanak, ahelyett, hogy grandiózus rendezvényeket szerveznek” – áll a kibuc közleményében. 

„Gyászoljuk halottainkat, imádkozunk foglyainkért és a többi túszért, és azon dolgozunk, hogy újjáépítsük közösségünket. Október 7-ét tagjaink körében fogunk emlékezni, abban a reményben, hogy átölelhetjük tagjainkat, amikor kiszabadulnak a fogságból”.” 

A kibucok bejelentései után a Túszok és Eltűnt Családok Fóruma szerda este hivatalosan is bejelentette, hogy nem vesz részt az állami eseményeken.

„Egy gyógyulás útja” – Ozorán buliztak a Supernova-mészárlás izraeli túlélői

„Megfogadtuk, hogy újra bulizni fogunk, és meg is tettük” – mesélte Natalie Sanandaji, aki a keserű tapasztalatait is megírta a fesztiválról.