Izrael ismét elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot, a Hamász nem

Tel-Avivban a sajtónak nyilatkozva, miután Izrael politikai és katonai vezetésével találkozott, Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a nap folyamán „nagyon konstruktív találkozót” folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. 

A találkozó végén Netanjahu nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatta az új amerikai javaslatot a gázai tűzszünetről.

Blinken hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök „megerősítette számomra, hogy Izrael elfogadja az Egyesült Államok által a múlt héten Dohában felkínált áthidaló javaslatot, hogy megpróbálja áthidalni a felek között fennálló szakadékokat”.

„Most a Hamászra is hárul a kötelezettség, hogy ugyanezt tegye” 

– mondta.

„A következő fontos lépés az, hogy a Hamász igent mondjon – ismételte Blinken –, majd az elkövetkező napokban az összes szakértő tárgyaló fél a megállapodás végrehajtásának egyértelmű megvalósításán dolgozzon.”

Hétfőn késő este azonban a Hamász tisztviselője, Oszama Hamdan azt mondta a Reutersnek, hogy Blinken megjegyzései “egy frissített amerikai javaslat” elfogadásával kapcsolatban „sok kétértelműséget vetnek fel”, mert „nem az, amit bemutattak nekünk, és nem az, amiben megegyeztünk”.

Arra a kérdésre, hogy Netanjahu véglegesen elfogadta-e a tűzszünetet a megállapodás részeként, vagy attól tart, hogy a miniszterelnök új követeléseket támaszthat, Blinken a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az áthidaló javaslat azt a tűzszüneti megállapodást tükrözi, amelyet Biden elnök még májusban terjesztett a világ elé. , amelyet kimondtak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában.

Blinken: Talán ez az utolsó lehetőség a túszok hazahozatalára és a tűzszünetre

Az Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter szerint döntő pillanatba érkeztek a konfliktusban résztvevő felek.

Blinken elmagyarázta, hogy e szerint a tűzszünet szakaszosan fog lezajlani: “Az első kezdeti tűzszünet hat hétig tart, amelynek során a túszokat szabadon engedik, a foglyokat kicserélik, és megkezdődnek a tárgyalások a szükséges feltételekről. tartós tűzszünetért. Ezt mondja ki a megállapodás.”

Az áthidaló javaslat – részletezte – „az volt, hogy megpróbáljunk lezárni néhány vitát, és tisztázni a megállapodás különböző részeit, amelyek tisztázásra szorulnak”.

Az egyik “legnagyobb vita”, amelyet az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar próbál orvosolni, az IDF csapatainak az Egyiptom-Gáza határán, a Philadelphi folyosó mentén történő állomásozása, ha megállapodás születik.

Netanjahu ragaszkodott az IDF jelenlétének fenntartásához – ezt a követelést a Hamász elutasítja.

Egy izraeli tisztviselő, aki ismeri Netanjahu és Blinken találkozójának részleteit, azt mondta a The Times of Israelnek, hogy „az amerikaiak nem utasították el Izrael stratégiai logikáját”.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy Izrael nem hagyhatja el teljesen a Philadelphi-folyosót, mert „nem lehetünk biztosak abban, hogy szükség esetén vissza tudunk menni”, a nemzetközi nyomás miatt. 

.A Philadelphi-folyosó ellenőrzésére az Egyiptomból Gázába áramló fegyverszállítások megakadályozása miatt van szükség – a szerk.).

Újabb izraeli túszt végzett ki a Hamász, az IDF is megszólalt

„Megöltünk egy túszt és megsebesítettünk kettőt” – közölte a Hamász szóvivője