Hat izraeli túsz holttestét találta meg az IDF egy gázai alagútban

Hétfő este az IDF visszahozta Nadav Popplewell, Jagev Buchstab, Joram Metzger, Haim Perry, Alex Dancyg és Avraham Munder holttestét Gázából.

Mind a hat férfit a terroristák rabolták el Gázába az október 7-i mészárlás során, és a fogságban gyilkolták meg őket.

Popplewellt, Metzgert és Perryt júniusban, Dancyg és Buchstab meggyilkolását pedig a múlt hónapban jelentették be.

Kedden reggel a Nir Oz kibuc közölte: „Mélységes fájdalommal, a Nir Oz kibuc bejelenti Avraham Munder meggyilkolását, miközben Gázában túszként tartották fogva, miután hónapokig tartó fizikai és szellemi kínzást szenvedett. Avraham 79 éves volt, Nir Oz tagja. A nirlati gyárban dolgozott, barátságos természetéről és az éneklés iránti mély szeretetéről volt ismert. Avrahamot feleségével, Rutival, lányával, Kerennel és egyetlen unokájával, a kilencéves Ohaddal együtt rabolták el, akiket egy túszmegállapodás keretében szabadon engedtek.

A fiát, Ro’ee Mundert brutálisan meggyilkolták az október 7-i mészárlásban.”

Rutit, Kerent és Ohadot egy 2023. novemberi fogolycsere-ügylet keretében engedték szabadon, amelyben a legtöbb civil nőt és gyermeket elítélt palesztin terroristákért cserébe szabadon engedték.

A nyilatkozat hozzátette: „Örökké emlékezni fogunk Avrahamra tiszta hangja, meleg mosolya, valamint családja és kibucja iránti határtalan szeretete miatt. Emléke legyen áldás.”

Munder unokaöccse így nyilatkozott KAN-nak: „Az IDF azt mondta nekünk, hogy egy alagútban találták meg Hán Júniszban. Még nem tudjuk biztosan, mi okozta a halálát, de nem mostanában történt – nyilván március környékén. A hír megrázott minket.”

„Várlak vissza” – szerelmes levelet küldtek feleségeik az izraeli túszoknak

Tu beáv, a zsidó Valentin-nap alkalmából írtak szívszorító üzeneteket a Hamász fogságában raboskodó szeretteiknek.

Friss hír, hogy Izrael ismét elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot, a Hamász pedig nem.

Tel-Avivban a sajtónak nyilatkozva, miután Izrael politikai és katonai vezetésével találkozott, Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a nap folyamán „nagyon konstruktív találkozót” folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. 

A találkozó végén Netanjahu nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatta az új amerikai javaslatot a gázai tűzszünetről.

Blinken hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök „megerősítette számomra, hogy Izrael elfogadja az Egyesült Államok által a múlt héten Dohában felkínált áthidaló javaslatot, hogy megpróbálja áthidalni a felek között fennálló szakadékokat”.

„Most a Hamászra is hárul a kötelezettség, hogy ugyanezt tegye” 

– mondta.

„A következő fontos lépés az, hogy a Hamász igent mondjon – ismételte Blinken –, majd az elkövetkező napokban az összes szakértő tárgyaló fél a megállapodás végrehajtásának egyértelmű megvalósításán dolgozzon.”

Hétfőn késő este azonban a Hamász tisztviselője, Oszama Hamdan azt mondta a Reutersnek, hogy Blinken megjegyzései “egy frissített amerikai javaslat” elfogadásával kapcsolatban „sok kétértelműséget vetnek fel”, mert „nem az, amit bemutattak nekünk, és nem az, amiben megegyeztünk”.

Interjút adott a gázai orvosok által megkínzott izraeli lány

Maya Regev szerint szándékosan kegyetlenkedtek vele a hamászos fogvatartói.