Karen Bekker: A modern antiszemiták szerint a zsidó az új náci

Cynthia Nixon, John Oliver, José Andrés séf, egy díjnyertes író, akinek esszéje a The London Review of Booksban jelent meg, tüntetők a manhattani Nova kiállítás előtt, hírességek, ál-akadémikusok és aktivisták. Csak néhányan azok közül, akik az október 7-i mészárlás óta az antiszemitizmus egy különösen mérgező formáját terjesztik – írja Karen Bekker, a Jewish News Syndicate oldalán megjelent cikkében,

Lesley Klaff 2014-ben magyarázta el ezt a különleges jelenséget: „Amit „holokauszt-inverziónak” neveznek„ – írta a Fathomban – ez »a valóság megfordítását jelenti (az izraelieket az «új” náciknak, a palesztinokat pedig az „új” zsidóknak állítják be). 

A holokausztot – állította – „most eszközként használják, hogy kifejezzék a zsidó hazával szembeni ellenségeskedésüket”.

Bár ez a jelenség már legalább egy évtizede jelen van, most, nyugtalanító módon bekerült a mainstreambe. Amikor Cynthia Nixon, a Szex és New York színésznője decemberben megjelent a The View című műsorban, nagy tapsot kapva elmondta a műsorvezetőnek, hogy legidősebb gyermeke „arra kért, könyörgött nekünk, hogy mondjuk el, felhasználva az ismertségünket: a soha többé mindenki számára azt jelenti, hogy soha többé”.

A „soha többé” nyilvánvalóan a holokausztra utal, és Nixon gyermekének a hasonlatában a zsidók az új nácik.

Az, hogy az analógia kategorikusan hamis állításokon alapult, úgy tűnik, sem neki, sem másnak a The View-ban nem tűnt fel.

A London Review of Books márciusban megjelent hosszú írásában Pankaj Mishra, aki álszent módon gondolkodónak és együttérzőnek adja ki magát, a következőket írta: „A tegnapi áldozatok nagy valószínűséggel a mai elkövetőkké válnak, ez a tanulsága a volt Jugoszláviában, Szudánban, Kongóban, Ruandában, Srí Lankán, Afganisztánban és sok más helyen elkövetett szervezett erőszaknak. Engem még mindig megdöbbent az a sötétség, amelyet az izraeli állam a Soából merített, majd az elnyomás gépezetében intézményesített”.

Mishra álnokul úgy tesz, mintha aggódna a holokauszt emléke miatt, miközben hamisan állítja, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a gázai izraeli háború háttérbe szorítja azt. Azt írja: „Az univerzalista hivatkozási pontok – a Soá, mint minden bűncselekmény mércéje, az antiszemitizmus mint a bigottság leghalálosabb formája – eltűnésének veszélye fenyeget azzal, ahogy az izraeli hadsereg lemészárolja és kiéhezteti a palesztinokat”.

Hen Mazzing: Nem szabad félni – minden nap fel kell vállalni a zsidóságunkat

“Azzal, hogy magabiztosan vállaljuk identitásunkat, tisztelgünk az előttünk járók emléke előtt, és szilárd alapot teremtünk az utánunk jövők számára” – írja a szerző.

Úgy tesz, mintha tanulmányozta volna a kérdést, és csak vonakodva jutott volna arra a következtetésre, hogy Izrael bűnös. A cikkében található számos hamisítás és torzítás azonban azt mutatja, hogy Izrael bűnössége magától értetődő volt számára, és miközben elkezdett bizonyítékokat keresni ennek alátámasztására, figyelmen kívül hagyta az ellenkezőjét állító bizonyítékokat. 

Mishra és mások számára, akik holokauszt-inverzióval foglalkoznak, Izrael bűnösségét már a holokauszt megállapította.

A holokauszt-inverzió az elkövetők, a nácik bűnét ráégeti az áldozatokra, a zsidókra, és nem hagy teret más értelmezési lehetőségnek. Ezzel a bántalmazott gyerekekkel kapcsolatos széles körben elterjedt társadalmi hiedelemre játszik rá, miszerint gyerekek felnőve maguk is bántalmazókká válnak. Ez nincs így. Sokan lehetnek később maguk is bántalmazók, de a legtöbbjük természetesen nem lesz az.

A holokauszt-inverzió azonban egy lépéssel továbbviszi ezt a tévhitet. Az egyénekre vonatkozó archetípus kivetítése egy nemzetre nem csupán annak lehetőségét foglalja magában, hogy az áldozatokból elkövetők válhatnak;

azt feltételezi, ahogyan Mishra tette, hogy mindez elkerülhetetlen. 

Ez a nyugtalanító tendencia folytatódik. Áprilisban, miután azt állította, hogy a zsidó állam „maga az emberiség ellen vív háborút”, José Andrés azt mondta Martha Raddatznak az ABC This Week című műsorában: „Ha valaki ismeri a szenvedést, az Izrael népe. Ha valaki valóban érti a szenvedés mélységét, akkor azt mondom, hogy az szintén Izrael népe”.

Nyilvánvalóan arra utalt ezzel, hogy amit a zsidók most a palesztinokkal tesznek, az ugyanaz, mint amit a nácik tettek a zsidókkal. Andrés, a World Central Kitchen segélyszervezet alapítója a holokauszt alatti zsidó szenvedésekre hivatkozva állított fel egy analógiát a gázai eseményekkel kapcsolatban. Raddatz nem reagált, és Andrés kijelentései egy nagy csatornán kerültek adásba.

A holokauszt-inverzió lényege természetesen az, hogy legitimálja a zsidók elleni erőszakot. 

Végül is, ha a zsidók nácik, akkor megérdemlik.

Palesztin tüntető: A magyar nép is bűnrészes a „gázai népirtásban”

Ha Abdullah és Hamász-apologéta társai ennyire utálják a Nyugatot, és vele együtt Magyarországot, akkor mi a fenét keresnek még itt? Vélemény.

Ez világossá vált júniusban, amikor a Within Our Lifetime alapítója, Nerdeen Kiswani a Nova zenei fesztivál mészárlásáról szóló kiállítás elleni tiltakozásra összegyűlteket egy skandálásra bíztatta, amely szerint a fesztivál „olyan, mintha a holokauszt idején a gázkamrák mellett lett volna egy rave-parti”. Az ő abszurd hasonlatában Gáza olyan, mint a gázkamrák.

Az izraeli rave-látogatók pedig az ő logikája szerint megérdemelték, amit kaptak.

A múlt hónapban aztán John Oliver a holokauszt-inverziót az HBO-n mutatta be, szinte teljesen azonos nyelvezetet használva, mint Cynthia Nixon: „Egy Izraellel kapcsolatban gyakran felbukkanó kifejezés a „soha többé”, a holokauszt emlékére gyakran felhozott népirtás-ellenes szlogen, amely mindig is kétféleképpen értelmezhető volt. Az egyik azt jelenti, hogy ez soha többé nem történhet meg a zsidó néppel, a másik pedig azt, hogy ez soha többé nem történhet meg semmilyen néppel, sehol, és Ciszjordániában, ahogy most Gázában is, elég egyértelmű, hogy az izraeli kormány melyik értelmezést részesíti előnyben.”

Ez egy nyílt vád, hogy Izrael holokausztot követ el Gázában, egy olyan állítás, amely ma ugyanolyan alaptalan, mint amikor Nixon decemberben mondta, és mint ahányszor csak elhangzott október 7-e előtt.

A népirtás definíció szerint „egy nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport teljes vagy részleges elpusztításának szándéka”.

Nem létezik olyan háború, amelyben nincsenek civil áldozatok, de Izrael „több intézkedést tett a szükségtelen civil károk elkerülése érdekében, mint gyakorlatilag bármely más nemzet, amely városi háborút vívott” – mondta korábban John Spencer, a West Point-i Modern Háborús Intézet városi hadviselési tanulmányok tanszékvezetője.

A holokauszt-inverzió nem pusztán a nácik bűnével bélyegzi meg a zsidókat. Egy fiktív új holokauszt létrehozásával felmenti a tényleges nácikat az egyedülálló gonoszság bűne alól, amit elkövettek, így az inverzió a holokauszttagadás egy formájának tekinthető. 

Karen Lehrman Bloch: A saría hódításának új korszakába lépett a világ

Az egyértelmű tények kimondása nem tesz téged gyűlölködővé; realistává tesz – véli a White Rose Magazine főszerkesztője.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.