Trump a béke és Izrael mellett van

Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt szerdán telefonon beszélt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és megvitatták a gázai túsz- és tűzszüneti megállapodást – számolt be a beszélgetésről két amerikai forrás is az Axios munkatársának.


A telefonhívásra egy nappal a csütörtöki dohai csúcstalálkozó előtt került sor, amelyen magas rangú amerikai, katari, egyiptomi és izraeli tisztviselők megpróbálják közelíteni Izrael és a Hamász álláspontját.

Múlt héten az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar vezetői közleményt adtak ki, amelyben felszólították Izraelt és a Hamászt, hogy rendezzenek csúcstalálkozót a tűzszüneti megállapodás véglegesítése érdekében.

Míg Izrael azt mondta, hogy részt vesz a csúcson, a Hamász vasárnap bejelentette, hogy nem hajlandó képviselőket küldeni a tárgyalásokra.

A tárgyalások várhatóan a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló háromfázisú javaslat körül forognak majd, amelyet Joe Biden elnök vázolt fel május végén.

Az egyik forrás azt mondta az Axiosnak, hogy Trump szerdai felhívásával Netanjahut akarta bátorítani a megállapodás megkötésére, de hangsúlyozta, nem tudja, hogy a volt elnök valóban ezt mondta-e Netanjahunak.

Az izraeli miniszterelnök hivatala nem tagadta, hogy a hívás megtörtént, de Trump kampánystábja sem kommentálta az információt.

Trump a múlt hónapban találkozott Netanjahuval Mar-a-Lago-i birtokán, Netanjahu washingtoni látogatásának idején, amely során beszédet mondott a Kongresszusban, valamint találkozott Bidennel és Kamala Harris alelnökkel. A találkozó során Trump elmondta, hogy a túszokkal nagyon nehéz a helyzet, és azonnal vissza kell őket küldeni Izraelbe.

Még abban a hónapban, a Republikánus Nemzeti Kongresszus előtt mondott beszédében Trump felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon a túszokat, mielőtt visszatér hivatalába, „különben nagyon nagy árat fognak fizetni” a tetteikért.

Tömegesen fordulnak el a zsidó szavazók a demokratáktól, Trump egyre népszerűbb

A zsidó szavazók körében Donald Trump lehet a valaha volt legnépszerűbb republikánus elnökjelölt.